Internetowa publikacja przykładowych projektów

• Autor wątku Autor wątku mburzykowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mburzykowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Moje pytanie tyczy się czegoś, co w internecie jest dość popularne jako "showcase". Otóż na zagranicznych stronach internetowych, przeważnie na stronach dla grafików, często są publikowane wyszperane z sieci projekty, które autor chce podać jako ilustrację. Określa tematykę artykułu, np. minimalizm w projektowaniu, przeszukuje serwisy internetowe w poszukiwaniu takich przykładów i umieszcza je w swoim artykule podając źródło pochodzenia. Materiały pozyskuje robiąc screenshota strony, lub przeszukując różnego rodzaju platformy społecznościowe, w których użytkownicy prezentują swoje prace w celu uzyskania komentarza.

Jako przykład podaję takie artykuły:
Most Beautiful Websites of 2009 | CrazyLeaf Design Blog
Weekly Web Design Inspiration #49 | D-Lists

Pragnę zwrócić uwagę, że każdy screen jest albo podlinkowany pod źródło, albo podpisany (także z linkiem).

Czy aby wykonać manewr publikacji screenshota innej strony we własnym serwisie trzeba uzyskiwać zgodę jego właściciela? Czy wystarczy podać źródło pochodzenia? Czy tak samo jest z serwisami społecznościowymi, do których użytkownicy wrzucają swoje projekty?

Jestem pod ogromnym wrażeniem niesamowicie dobrej roboty jaką się wykonuje na tym forum.

Z podziwem
Maciej Burzykowski

mburzykowski napisał:
Czy aby wykonać manewr publikacji screenshota innej strony we własnym serwisie trzeba uzyskiwać zgodę jego właściciela?
Na gruncie polskiej ustawy o prawach autorskich, w ogólności jedyną osobą mogącą rozporządzać dziełem oraz go wykorzystywać jest jego autor, będący od momentu stworzenia dzieła posiadaczem całości praw autorskich do niego (w okresie późniejszym może przekazać majątkowe prawa autorskie innej osobie lub udzielić innej osobie licencji na wykorzystywanie dzieła) - Art.17. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - zwana dalej upaipp. Print-screen jest częścią dzieła pt. strona internetowa, więc na wykorzystanie go co do zasady powinno się posiadać zgodę autora.

Jednakże ustawodawca przewidział, że w określonych sytuacjach można wykorzystywać czyjeś dzieło bez konieczności uzyskiwania pozwolenia na takie wykorzystywanie od autora dzieła (lub właściciela praw autorskich). Odbywa się to na zasadzie dozwolonego użytku chronionych utworów - potocznie zwanego prawem cytatu. Więcej o prawie do cytatu przeczytasz tam http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html.

Cała więc kwestia, o którą pytasz, zawiera się w pytaniu, czy wykorzystanie print-screenów na stronach, które wskazałeś, można uznać za prawo cytatu? Ja myślę, że tak - Art.25. lub Art.29. byłby tu odpowiednie. Same portale bez wątpienia posiadają charakter utworów, zaś zakres ich tematyki (prawo gatunku) uzasadnia prezentację takich zestawień, będących przeglądami interesujących projektów www. Tu uwaga - aby móc stosować Art.25. upaipp. portal powinien być zarejestrowanym wydawnictwem prasowym w świetle USTAWY z dnia 26 stycznia 1984 r. "Prawo prasowe".

Ale warto pamiętać też o jednej podstawowej kwestii - to autor tego zestawienia, w razie czego, będzie musiał udowodnić w sądzie, że był uprawniony do stosowania prawa cytatu.
Czy wystarczy podać źródło pochodzenia?
To jest wymóg ustawy, aby móc powoływać się na korzystanie z utworów w granicach dozwolonego użytku (prawo cytatu) - vide Art.34. upaipp.
Czy tak samo jest z serwisami społecznościowymi, do których użytkownicy wrzucają swoje projekty?
W każdym przypadku to trzeba oceniać indywidualnie, biorąc pod uwagę charakter portalu (tu społecznościowego), jak i sam sposób prezentacji print-screenów. Tu nie ma specjalnie miejsca na uogólnienia... :D

Bardzo dziękuję za wyczerpującą wypowiedź.

Pozdrawiam serdecznie
Maciej

Powrót