Internetowy przegląd prasy a prawo autorskie...

• Autor wątku Autor wątku devilos84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

devilos84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam prowadzę od niedawna portal internetowy działający na zasadach przeglądu prasy... Teksty kopiuje z portalu innej lokalnej gazety. Ale ZAWSZE PODAJE ŹRÓDŁO SKĄD TEKST ZOSTAŁ ZACZERPNIĘTY.
Dzisiaj dostałem takiego maila :

Informuję, że na Państwa stronie internetowej pod adresem Chrzanow24 Twoje wiarygodne źródło informacji zostały bezprawnie zamieszczone materiały pochodzące z portalu Przelom.pl - portal ziemi chrzanowskiej
Działanie takie stanowi naruszenie autorskich praw majątkowych autorów do utworów (o których mowa w art. 16 ustawy z 4 lutego 1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych) zakupionych przez Firmę Wydawniczą „Przełom” Alicja Molenda celem publikacji na ściśle określonych polach eksploatacji.

Nie ma wątpliwości, że umieszczenie materiałów pochodzących z portalu Przelom.pl - portal ziemi chrzanowskiej na stronie internetowej Chrzanow24 Twoje wiarygodne źródło informacji wyczerpuje znamiona przestępstwa, o którym mowa w art. 116 wyżej wymienionej ustawy. [...]

W związku z tym moje pytanie czy mogę prowadzić dalej ten serwis na takich zasadach jak do tej pory... podając źródło artykułu. Czy jednak złamałem prawo ?

Na stronie tej gazety jest jeszcze podana taka informacja

Materiały redakcyjne znajdujące się na portalu Przelom.pl - portal ziemi chrzanowskiej są własnością Firmy Wydawniczej "Przełom" lub innych osób czy podmiotów na mocy umów, licencji lub porozumień zawartych z wydawcą portalu. Stanowią więc własność intelektualną i w związku z tym można z nich korzystać wyłącznie zgodnie z art. 25 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, regulującym zasady dozwolonego użytku z powołaniem się na źródło - Przelom.pl - portal ziemi chrzanowskiej. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treści we wpisach użytkowników na forum i w komentarzach.

Witam, po pierwsze proszę uważnie przeczytać ten wątek http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html Ale proszę zwrócić uwagę, że Art.25. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych odnosi się do serwisów o charakterze prasy, czyli zarejestrowanych jako wydawnictwo prasowe zgodnie z ustawą prawo prasowe. A czy pański serwis jest zarejestrowany jako wydawnictwo prasowe? Jeśli nie, to w ogólności na kopiowanie czyichś utworów (tu artykułów i zdjęć, poza prostymi notatkami prasowymi) powinien Pan mieć pozwolenie właściciela majątkowych praw autorskich. Może mieć Pan dodatkowo problem z ustawą o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji - prowadzenia działalności prasowej bez odpowiednich rejestracji (w stosunku do innych wydawnictw, ale zarejestrowanych jako wydawnictwa prasowe) - były już takie przypadki - właśnie na rynkach lokalnych - bodajże Bielsko - Biała.

Witam! Prowadzę działalność gospodarczą ale nie mam działalności zarejestrowanej jako wydawnictwo prasowe... Czy wystarczy,że rozszerzę działalność w PKD o wydawnictwo prasowe? Czy wtedy będę mógł kopiować teksty z tego portalu powołując się na źródło ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Aby wydawnictwo miało status wydawnictwa prasowego musi być zarejestrowane w sądzie - vide ustawa prawo prasowe z 1984 roku.

Możliwość korzystania z prawa cytatu określa ściśle ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych - i można to tylko czynić w granicach dopuszczanych ustawą - czyli np. Art.25. ustawy prawo autorskie i prawa pokrewne (wyszczególnienie moje):
Przepis prawny:
Art. 25.
1. Wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji:
1) już rozpowszechnione:
a) sprawozdania o aktualnych wydarzeniach,
b) aktualne artykuły na tematy polityczne, gospodarcze lub religijne, chyba że zostało wyraźnie zastrzeżone, że ich dalsze rozpowszechnianie jest zabronione,
c) aktualne wypowiedzi i fotografie reporterskie;
2) krótkie wyciągi ze sprawozdań i artykułów, o których mowa w pkt 1 lit. a i b;
3) przeglądy publikacji i utworów rozpowszechnionych;
4) mowy wygłoszone na publicznych zebraniach i rozprawach; nie upoważnia to jednak do publikacji zbiorów mów jednej osoby;
5) krótkie streszczenia rozpowszechnionych utworów.
2. Za korzystanie z utworów, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b i c, twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia.
...
I proszę zauważyć, że pomimo tego, iż ustawa daje tu prawo do przedruku utworów to autorowi w wybranych wypadkach i tak przysługuje prawo do wynagrodzenia.

ustawa daje tu prawo do przedruku utworów to autorowi w wybranych wypadkach i tak przysługuje prawo do wynagrodzenia

To znaczy skąd mam wiedzieć kiedy mam komuś coś zapłacić a kiedy nie ?
Płacić kiedy sam się upomni do mnie,że korzystałem z jego artykułu i on chce za to pieniądze czy nie ?
Bo naprawdę teraz to już nie wiem kiedy będę mógł coś z kopiować za darmo a kiedy będę musiał myśleć o tym,że ktoś może upomnieć się do mnie o pieniądze...

Jeżeli na stronie z której kopiuje pisze coś takiego :

Materiały redakcyjne znajdujące się na portalu przelom.pl są własnością Firmy Wydawniczej "Przełom" lub innych osób czy podmiotów na mocy umów, licencji lub porozumień zawartych z wydawcą portalu. Stanowią więc własność intelektualną i w związku z tym można z nich korzystać wyłącznie zgodnie z art. 25 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, regulującym zasady dozwolonego użytku z powołaniem się na źródło - przelom.pl

Ostatnia edycja:
ponieważ granice w prawie autorskim bywają płynne, to właśnie wydawca musi podejmować w każdym przypadku indywidualną decyzję z jakiej formy wykorzystania danego utworu (artykułu) będzie korzystał i jakie to może rodzić dla niego skutki prawne... w tym, i odnośnie wynagrodzeń przysługujących autorom artykułów wyszczególnionych w Art.25. upaipp. I nic go od tego faktu raczej nie zwolni...

Gazeta , która mnie straszy za wykorzystane artykuły na mojej stronie www rządna dziwnie śmiesznych kwot za nie... 500zł. , 200zł. ... A jestem pewien,że osoby, które je pisały nie dostały za nie takiego wynagrodzenia. Czy Ci dziennikarze mają prawo wołać kwotę jaką tylko sobie wymyślą za swój artykuł...?? Bo za chwilę się okaże,że za artykuł kilku linijkowy będą chcieli ode mnie po 1000zł.
Wydaje mi się,że chcą mnie naciągnąć...

Ogólnie, to osoba posiadająca prawa do artykułu określa też i wynagrodzenie za wykorzystanie swojego dzieła. W normalnej sytuacji można oczywiście negocjować te ceny, teraz pozostaje jedynie negocjować wysokość odszkodowania. Proszę pamiętać jednakże, że zgodnie z Art. 79. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku, w przypadku zawinionego naruszenia majątkowych praw autorskich ich posiadacz może występować o trzykrotną wysokość wynagrodzenia za normalne korzystanie ze swojego utworu.

I taka ciekawostka co do cen za utwory - proszę popatrzeć choćby na wątek http://forumprawne.org/prawo-autorskie/501-pozew-za-wykorzystanie-fragmentu-mapy.html jakie tam są ceny za fragment mapy...

witam wszystkich,

duzo czytalem tu na forum o prawach autorskich itd, nie do konca to wszystko rozumiem, czy moze mi ktos wpost odpowidziec czy np moge skopiowac jakas notatke prasowa np o katastrofie lotniczej ze strony tvn24.pl oczywiscie podac zrodlo. czy mogą mi grozic za to jakies konsekwencje?

2 sprawa: czytalem tez na forum o pisaniu artykulow na podstawie innych, mam na mysli jakies niusy o wypadku badz jakims wydarzeniu, czy legalnym jest napisanie swojego tekstu o danym wypadku badz wydarzeniu w oparciu o info ze strony tvn?

bede ogromnie wdzieczny za pomoc w tej kwestii

wyspiarze napisał:
...czy np moge skopiowac jakas notatke prasowa np o katastrofie lotniczej ze strony tvn24.pl oczywiscie podac zrodlo. czy mogą mi grozic za to jakies konsekwencje?
Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku - dalej zwana upaipp. (podkreślenie moje):
Przepis prawny:
Art. 4.
Nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego:
1) akty normatywne lub ich urzędowe projekty;
2) urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole;
3) opublikowane opisy patentowe lub ochronne;
4) proste informacje prasowe.
Czyli prostą notatkę możesz.
czy legalnym jest napisanie swojego tekstu o danym wypadku badz wydarzeniu w oparciu o info ze strony tvn?
w ogólności ochronę prawnoautorską ma forma utworu, a nie sama informacja jako taka, zawarta w utworze - Art.1. upaipp. A więc możesz napisać własnymi słowami informację pozyskaną z innego źródła.

Poczytaj sobie jeszcze to http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html Pamiętaj tylko, że Art.25. upaipp odnosi się do wydawnictw prasowych - czyli do stron zarejestrowanych w sądzie jak wydawnictwa prasowe (ustawa o prawie prasowym z 1984 roku)

dzieki, czyli informacje dotyczace biezacych wydarzen np wydarzenia itd mozna nazwac prostymi informacjami prasowymi?, po prostu zawsze mialem problem ze zdefiniowaniem tych informacji. Duzo czytalem o tym ale miom problemem jest czytanie ze zrozumieniem dlatego czasem moze sie wydawac ze zadaje glupie pytania na wczesniej poruszane tematy.

prosta informacja to taka, która przekazuje tylko samą, czystą informację, a nie dodatkowo komentarze, odniesienia etc.

Powrót