D
devilos84
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 22
Witam prowadzę od niedawna portal internetowy działający na zasadach przeglądu prasy... Teksty kopiuje z portalu innej lokalnej gazety. Ale ZAWSZE PODAJE ŹRÓDŁO SKĄD TEKST ZOSTAŁ ZACZERPNIĘTY.
Dzisiaj dostałem takiego maila :
W związku z tym moje pytanie czy mogę prowadzić dalej ten serwis na takich zasadach jak do tej pory... podając źródło artykułu. Czy jednak złamałem prawo ?
Dzisiaj dostałem takiego maila :
Informuję, że na Państwa stronie internetowej pod adresem Chrzanow24 Twoje wiarygodne źródło informacji zostały bezprawnie zamieszczone materiały pochodzące z portalu Przelom.pl - portal ziemi chrzanowskiej
Działanie takie stanowi naruszenie autorskich praw majątkowych autorów do utworów (o których mowa w art. 16 ustawy z 4 lutego 1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych) zakupionych przez Firmę Wydawniczą „Przełom” Alicja Molenda celem publikacji na ściśle określonych polach eksploatacji.
Nie ma wątpliwości, że umieszczenie materiałów pochodzących z portalu Przelom.pl - portal ziemi chrzanowskiej na stronie internetowej Chrzanow24 Twoje wiarygodne źródło informacji wyczerpuje znamiona przestępstwa, o którym mowa w art. 116 wyżej wymienionej ustawy. [...]
W związku z tym moje pytanie czy mogę prowadzić dalej ten serwis na takich zasadach jak do tej pory... podając źródło artykułu. Czy jednak złamałem prawo ?