interpretacja zapisu w umowie a 'Podjęcie działalności......

• Autor wątku Autor wątku user112353
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user112353

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
proszę o interpretacje tego zapisu:
'Podjęcie działalności gospodarczej w terminie 40 dni od dnia wpływu środków na konto Wnioskodawcy'

jest to jeden z punktów umowy którą podpisałem z Powiatowym Urzędem Pracy. chodzi o jednorazową dotacje na podjęcie działalności gospodarczej, ja ten punkt rozumie tak że w ciągu 40 dni od otrzymania pieniędzy muszę rozpocząć prowadzenie działalności gospodarczej, natomiast PUP rozumie to tak ze do dnia w którym otrzymam pieniądze nie mogę zrobić żadnego kroku w celu założenie działalności gospodarczej (wpis do ewidencji, regon... itp itd)

17.09- złożyłem wniosek do Urzędu Miasta o wpis do ewidencji działalności gospodarczej, na wpisie jasno pisze ze działalność rozpoczyna się od 01.10 !!!!!!!!!!!!
18.09- uzyskałem w GUS regon.
19.09- dostałem przelew na konto
22.09- PUP twierdzi ze się nie wywiązałem z umowy

i teraz tak, kto ma racje? ja czy oni?
jak mam rozumieć zapis 'podjąć działalność gospodarczą' ? czy jako rozpoczęcie prowadzenia działalności? tj. od 1 pazdziernika, czy może od daty złożenia wniosku do UM 17 września.

Odpowiem nieco przewrotnie, że rację ma ten kto daje pieniądze.
Nie rozumiem po co Pan się tak śpieszył mając na to 40 dni?
Co do taty rozpoczęcia działalności gospodarczej, to do różnych celów jest to różnie interpretowane.
Data rozpoczęcia, która figuruje na zaświadczeniu z UM nie jest wiążąca.
Dla mojego US, datą rozpoczęcia działalności jest data uzyskania pierwszego przychodu.
Dla ZUS, data podana w zgłoszeniu płatnika.

dotacje z urzędu pracy - umowa

Dotacje na otwarcie działalności może otrzymać jedynie osoba bezrobotna. Do dnia podpisania umowy nie można jednak poczynić żadnych kroków związanych z rejestracją. Oznaczało by to bowiem utracenie statutu osoby bezrobotnej a tym samym możliwości uzyskania dotacji. Po podpisaniu umowy z PUP można zabrać się za formalności. (Swoją drogą osobiście znam osobę która otrzymała środki z PUP dopiero po kilku miesiącach od uruchomienia firmy, gdy firma działała w najlepsze od wielu tygodni.)

Powrót