intrium

• Autor wątku Autor wątku sowa73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sowa73

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
firma intrium założyła sprawę przeciwko mnie do sądu w lublinie.Sprawę przegrała.Sąd przekazał papiery do sądu tam gdzie mieszkam w postępowaniu uproszczonym.Czy w takim razie wyrok może zostać zmieniony na moją niekorzyść,skoro Lublin przyznał mi rację?

Domyślam się, że chodziło Panu o nakaz zapłaty, a nie wyrok. Niemniej jednak odpowiadając najprościej na Pana pytanie - tak, decyzja sądu może być zmieniona. Dopóki sprawa nie jest prawomocnie zakończona, nie może mieć Pan pewności, że Pan wygrał.

Nikt nie przynał Ci racji, ref stwierdził tylko, że wniosłeś skutecznie sprzeciw.

Jak może zostać zmieniony wyrok, jeśli wyroku jeszcze NIE MA?

Specjalnie napisałam "decyzja sądu może być zmieniona", zamiast "wyrok", bo rzeczywiście wyroku nie ma. Był nakaz zapłaty, ale on utracił moc.

skoro nakaz zapłaty utracił moc,to czego oni się domagają?

Skuteczne (w terminie) wniesienie sprzeciwu powoduje uchylenie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym z mocy prawa i nie jest rozstrzygnięciem merytorycznym. Oznacza to, że sprawa zostanie rozpatrzona w normalnym trybie (o ile wcześniej powód spełni wymogi formalne, do których zostanie wezwany), czyli zostanie wyznaczona rozprawa, na której sąd dokona merytorycznego rozstrzygnięcia wydając wyrok. Dla ścisłości, sąd może nie wydać wyroku na pierwszej rozprawie, tylko wyznaczyć kolejne.

Powrót