Intrum justitia a mandat za przejazd autobusem

• Autor wątku Autor wątku magdalena_ruda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdalena_ruda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
8 lat temu a dokladnie 25.06.2004 otrzymalam mandat za przejazd autobusem bez waznego biletu. Oczywiscie zaplacilam go. Dzisiej otrzymalam ostateczne wezwanie dozaplaty na kwote 157.47!!! Po 8 latach? czy to jest mozliwe? Firma ta przejela obowiazki inne j firmy windykacyjnej-ARSEn w ktorej ja placilam swoj mandat i teraz oni ubiegaja sie znow o zaplate. Pani przez tel chciala zalatwic sprawe polubownie zebym wpolacila chociaz 100 zl. czy to nie jest wymuszenie? Czy sprawa sie nie przedawnila? Ile czasu prawnie musze trzymac kwitek od zaplacenia takiego mandatu? Nie mam go juz niestety ;/ strasza mnie komornikiem i pozwem w sadzie. Nie wiem co mam zrobic. Prosze o przedstwienie konkretnych art w tej sprawie zebym mogla umiescic je w pismie do firmy.

Ostatnia edycja:
Sprawa przedawniona. Poszukaj na forum tematu: przedawnienie. I głowa do góry od teraz w rozmowach powtarzaj że dług jest przedawniony i jak chcą to niech zakładają sprawę w Sądzie.

dokładnie, dodam tylko że dowody wpłat powinno się przechowywać 5 lat.

Witam!
Mam podobną sytuację z tą samą firmą, tylko ubiegają się o zapłatę od Reader's Digest czy coś takiego. Chodzi o jakąś książkę, którą mi przysłali chociaż jej nie chciałem, później się okazało, że mam za nią zapłacić, więc ją odesłałem i poinformowałem, żeby więcej takich G mi nie przysyłali. Sprawa ta była jakieś 6-7lat temu. Pół roku temu przysłali mi wezwanie do zapłaty listem... ZWYKŁYM!
Zadzwoniłem do nich i nawet nie wiedzieli za co to jest, porażka. Zlałem ten temat, ponieważ jest przedawniony. Ale od pół roku przysyłają mi nie dosyć, że na maila to jeszcze na telefon wezwania do zaplaty! wkurza mnie to bardzo.

Moje pytanie brzmi,
1. czy możecie się podzielić kompletnym artykułem na przedawnienie sprawy?
2. I czy mogę zgłosić sprawę na policję np. o wymuszenie? dodam, że próbują na mnie wymusić moje dane osobiste jak np. PESEL

rafal_26 napisał:

No tak mi się wydawało, ale po zgłębieniu tematu widzę że faktycznie nie ma żadnych regulacji odnośnie tego, więc sorry za wprowadzenie w błąd.

Powrót