Intrum Justitia dług

• Autor wątku Autor wątku Kula82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kula82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Mam taki problem z Intrum Justitia z Francji. W Październiku 2012 r. otrzymałem z oddziału francuskiego list o zadłużeniu wobec Orange France we Francji. List napisany był w j. francuski. Byłem bardzo zdziwiony o co chodzi, tym bardziej że nigdy nie miałem nic wspólnego z Orange w Polsce a co dopiero we Francji. Skontaktowałem się z Polskim oddziałem ale nie byli mi w stanie w żaden sposób wyjaśnić o co chodzi. Dług jaki niby mam w Orange jest za rachunki telefoniczne na kwotę 1800 € za miesiące wrzesień, październik, listopad, grudzień 2011! a dopiero po 10 miesiącach przyszedł do mnie list o zadłużeniu! I tak od października do dzisiaj przysyłają mi listy o tym że się z nimi nie skontaktowałem i nie uregulowałem należności. Mało tego, listy przysyłają na moje imię i nazwisko i na adres zakładu pracy. Listy nie są polecone tylko zwykłe. Próbowałem się z nimi skontaktować poprzez maila i fax ( żeby mieć na wszelki wypadek jakiś ślad że się kontaktowałem ) z prośbą o wyjaśnienie tej sytuacji i z prośbą o przesłanie kopii umowy z moim podpisem. Do dnia dzisiejszego nie odpowiedzieli mi na moje pytania. W treści listów nie ma żadnej osoby do kontaktu, jest podany ogólny numer. W listach straszą mnie że przyjdzie do mnie komornik i zajmie mi ruchomości i wejdzie na rachunek bankowy ( z tego co wiem to mało jest to prawdopodobne ) ale chcę wziąć kredyt na budowę domu i trochę się tego przestraszyłem. Zadzwoniłem ponownie do Polskiego oddziału z prośbą o pomoc w wyjaśnieniu ale znowu nie byli mi w stanie pomóc, natomiast konsultant powiedział mi że prawdopodobnie jest to pomyłka bo często się to zdarza.

Teraz moje pytanie, co mam z tym faktem zrobić jeśli nigdy nie korzystałem z usług Orange, wysyłają mi listy ( zwykłe nie polecone, równie dobrze mogłyby do mnie nie dojść ), pierwszy list przyszedł po 10 miesiącach z informacja że dług jest przekazany do Intrum ( a co z ponagleniem które powinno przyjść do miesiąca od nie zapłaconej fv. przynajmniej w Polsce tak się dzieje, wysyłają sms-a, blokują telefon i wysyłają list), listy przychodzą na firmę a nie do domu i nigdzie nie ma mojego PESEL-u, NIP-U, a na moją prośbę o wysłaniu kopii mojej umowy nikt nie odpowiedział, tylko wysyłają kolejne listy z informacją że zalegam z długiem ( tak na marginesie, listy przychodzą z przynajmniej 2 tygodniowym opóźnieniem do wyznaczonej daty w treści listu że mam się wywiązać z długu ? Proszę o pomoc.

Powrót