Intrum Justitia - Proszę o pomoc!

• Autor wątku Autor wątku Wowo20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wowo20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Na początku proszę nie odsyłać mnie do innych tematów ponieważ każda sprawa jest inna.
W zeszłym roku zakupiłem usługę mobilnego internetu w Orange wraz z urządzeniem. Przez kilka miesięcy systematycznie płaciłem, aż do ciężkiej sytuacji firmy w której pracowałem(opóźnienia w wypłatach sięgające 3-4 miesięcy). Niestety przestałem płacić za usługę firmy Orange. Ta po kilku miesiącach sprzedała wierzytelność Intrum Justitia. Orange wysłało na adres zameldowania list ostatecznego wezwania do zapłaty, którego nie odebrano i list został do nich cofnięty. Mieszkam w zupełnie innym miejscu i o tym nie byłem świadom. Dopiero kiedy dostałem pierwsze listy z Itrum zadzwoniłem do Orange, że jestem im w stanie to spłacić i kontynuować umowę. Niestety Orange stwierdziło, że nie ma takiej możliwości. Czy jest zgodne z prawem aby Orange sprzedawało moje wierzytelności innej firmie?? Po drugie Dostaje Pisma od Intrum: Pierwsze - Zawiadomienie o cesji + Dług Kupiony wezwanie do zapłaty i podana kwota, Drugie - Zawiadomienie o wizycie windykatora terenowego. Oczywiści wypisane także kroki, które mogą podjąć w żadnym z pism nie ma wyszczególnione za co dokładnie jest taka płatność. Dzwoniąc do nich pracownicy nie chcą się dogadać tylko straszą i z ironią oraz brakiem poszanowania odnoszą się do mojej osoby. Między innymi straszą, że mam 3 dni na spłatę bo jak nie to sąd.

Czy firma ta stoi po stronie prawa? Czy mogę zapłacić dług Orange, bo co do firmy Intrum nie mam pewności? Jakie koszty sądowe są za sprawę w wysokości 2500 zł? Czy jest na forum prawnik zainteresowany zarobieniem znając już procedurę walki z takimi ludźmi?

Miałem styczność z tą firmą oni obsługują dłużników allegro tylko ja im kosztów nie zapłaciłem bo oni mieli umowę obsługi a nie kupili mojego długu więc zapłaciłem bezpośrednio allegro ale jeśli twój dług kupili na pewno a nie obsługują tylko to orange miało prawo im dług sprzedać bez problemu.

Powrót