intrum justitia przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku delphi11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
delphi11

delphi11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry-być może odświeżę temat firm windykacyjnych ale o zgrozo dopadło mnie to osobiście.Dostałem dzisiaj przedsądowe wezwanie do zapłaty o treści:
w związku z faktem braku zapłaty należności wskazanej w poprzednich wezwaniach do zapłaty w sprawie zadłużenia pierwotnie względem TP.SA niniejszym:
intrium justitia z siedzibą bla bla bla wzywa po raz kolejny do bezzwłocznej zapłaty kwoty x w nieprzekraczalnym terminie 31.03.2011
i dalej wykaz należności głównej i odsetek ustawowych.

Tłustym drukiem: zawiadamiamy,iż brak spłaty zadłużenia narazi Pana na konsekwencje prawne w postaci wystąpienia przez wierzyciela na drogę postępowania sądowego w celu uzyskania tytułu wykonawczego na podstawie którego będzie prowadzone postępowanie komornicze.

w razie jakichkolwiek wątpliwości lub pytań prosimy o niezwłoczny kontakt.

tak i moje pytanie brzmi czy mam jakąkolwiek możliwość coś z tym fantem zrobić?? straciłem niedawno pracę,żona tylko pracuje-bardzo proszę pilnie o radę jak wybrnąć z tej sytuacji.Słyszałem coś o przedawnieniu długu.Ewentualnie czy może sąd zamienić mi ten dług na odsiadkę bo w sumie taka ewentualność też była by jakimś rozwiązaniem o ile nie trzeba by było siedzieć wieki.Pozdrawiam.

naszła mnie jeszcze jedna myśl-może gdy się wymelduję z mieszkania będę "nieściągalny"??jak ściągnąć dług z bezdomnego??

Ostatnia edycja:
Kiedy dług stał się wymagalny - kiedy miał być ostatecznie spłacony?

Bardzo możliwe, że będziesz mógł uchylić się od konieczności zaspokojenia roszczenia podnosząc zarzut przedawnienia (się zrymowało). Odsiadka ... niemożliwe - chyba, że chodzi o alimenty na TP S.A. ;)

Pozdrawiam :cool:

A kiedy ten dług był wymagalny ? jeśli minęły 3 lata to może być przedawniony
napisz więcej szczegułów.

2 lata ... nie 3 - Art. 751. 1. KC - chociaż w orzecznictwie bywa różnie :(

ten rachunek miałem zapłacić w 2000 roku

a no i jeszcze co w przypadku wymeldowania się ??

Ostatnia edycja:
Jakieś postępowanie sądowe / egzekucja komornicza była związana z tym zobowiązaniem - długiem?

nie to pierwsze takie pismo

może zadzwonie i się dowiem dokładnie o date tego rachunku??

Ostatnia edycja:
Nie masz się więc czym przejmować - roszczenie uległo przedawnieniu, co nie znaczy, że jest nieważne (możesz je spłacić jeżeli chcesz) ... możesz, podnosząc zarzut przedawnienia, skutecznie uchylić się od skutków zobowiązania - wprost: sąd nie zmusi Cię do zapłaty długu :)

a gdy złożą sprawę do sądu będę miał czas na te działania i czy będę poinformowany o wyniku posiedzenia??

Wątpię żeby tak się stało - możesz odpowiedzieć na ich pismo, swoim pismem, że roszczenie uległo przedawnieniu i przy skierowaniu sprawy do sądu podniesiesz ten zarzut. Może po tej informacji jeszcze coś napiszą, ale mając świadomość Twojej świadomość, nie będą się narażać na koszty :)

wielkie dzięki :) i pozdrawiam również zabieram się za pisanie.

intrum justitia - straszenie długiem z 2001

witam, otrzymałam dzisiaj nagranie na sekretarce, że proszą o pilny kontakt. Zadzwoniłam, po czym bardzo nie miła pani zaczęła mnie straszyć, że niby zalegam telekomunikacji ponad 40 zł z 2001 i mają moje nagranie z 2004 roku, że sprawdzę zadłużenie. Bardzo się zdenerwowałam bo po 1 - nie otrzymałam żadnego wezwania przez te lata, po 2 - ja z nikim nie rozmawiałamw 2004 - chyba, że mam taką sklerozę. po 3 - ja nie przypominam sobie żebym miała jakiś dług wobec TP. Jeśli nie zapłaciłabym to chyba TP wyłączyłaby mi telefon itd a jakoś telefon mam. Co mam robic. niby Pani chce odemnie teraz jakies 70 złotych bo odsetki ale uważam, ze to kłamstwo. Każdy może po iluś latach wmówić, że komuś coś zalegam a wiadomo, że nie trzymam rachunków 11 lat. ...Co robić

Olać. Wysłać na drzewo. Kazać się od....dolić.
Oczywiście, jeśli w żaden sposób nie uznałaś tego długu.

Też poproszę o pomoc.

Jak zwykle intrum justitia, przejęcie długu od Polkomtela (faktury z marca, kwietnia, maja i czerwca 2001r.), od 2003r. pisma od intrum justitia. Aktualnie przysłali przedsądowe wezwanie do zapłaty.

Moje pytanie brzmi, jaki jest okres przedawnienia za niepłacone rachunki telefoniczne: 3 lata czy 10 lat?
Studiuję od paru minut art. 118KC i nie wiem do końca, czy rachunek telefoniczny to świadczenie okresowe?

Dziękuję za tyle i poproszę o jeszcze :)

W przedsądowym wezwaniu "zagrożono", iż sprawa zostanie skierowana do sądu w celu uzyskania tytułu wykonawczego, na podstawie którego będzie prowadzone postępowanie komornicze. Z uwagi na sumę może to być postępowanie nakazowe. Skąd mam wiedzieć czy to zrobią - przecież sąd nie musi mnie powiadomić. Jak mam podnieść zarzut przedawnienia?

Jeśli (w co wątpię) skierują pozew do sądu, to zawsze dostaniesz od sądu informację. W postępowaniu nakazowym dostaniesz kwit ile wierzyciel sobie życzy do zapłaty oraz dokładny opis w jakim terminie i jak masz się odwołać od tego nakazu. Potem będzie "normalne" postępowanie i możesz powołać się na przedawnienie roszczenia.

Dziękuję za profesjonalną odpowiedź.
Mogę spać spokojnie :)

Bardzo bym prosił też o pomoc!!!
Otóż dostałem wezwanie do zapłaty wierzytelności na kwotę XXX z dnia 1999-11-02r która na dzień 2012-04-01 wynosi xxx i oczywiście informację że po nie spłaceniu owej należności wrzucą moje dane do zbioru danych "Bankowy Rejestr" i tak zrobili. Według mnie to sprawa przedawniona tak myślę.
Błagam pomóżcie co dalej robić?

Powrót