Intrum Justitia Wezwanie do Sądu

• Autor wątku Autor wątku bartek215
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartek215

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,

Mam pytanie miałem umowę z NC+ z 2012 na rok lub 2 w tej chwili nie pamiętam, umowa była wypowiedziana ale nie pamiętam czy przez nich czy przeze mnie (znalazłem jakieś pismo od nich że okres umowy był od 10,2014-02,2015 Dostałem jakieś pismo wtedy o zadłużeniu na 584,00
W 2016 NC+ sprzedało to zadłużenie (Cesja) Intrum Justitia
Przysyłali jakieś pisma o spłacie i rozłożeniu na raty etc..
W 06,2017 dostałem pismo z sądu rejonowego w Lublinie (nie pamiętam ten elektroniczny który bez podania dowodu€w wydaje nakaz zapłaty)

Odpisałem:
1 Oddalenie powództwa w całości
2 Wnoszę o zasądzenie od powoda na moją rzecz zwrotu kosztów postępowania wg. przepisów

Teraz dostałem wezwanie od Sądu rejonowego ze swojej miejscowości na przesłuchanie w charakterze strony o zapłatę

Jak się takie sprawy odbywają, jak mam udowodnić lub nie że nie mam dow. wpłaty czy jest przedawnienie.
O co wnosić do sądu?

Z góry dziękuje za każda pomoc
Pozdrwaiam

Razem z pismem z sądu dostałeś pozew i papiery? Musisz się do tego odnieść. Najlepiej daj to komuś obeznanemu z tematem, bo na pewno nie jest to przedawnione.

Tak, dostałem pozew i całą stertę papierów Ksero umowy z nc+ na 1 rok
Jakieś saldo z nc+ z 2015, info. o zmiany wierzyciela z 12,2016 akta sprawy itd..

Prawa jest jutro, nie wiem czy ktoś mi to zdąży ogarnąć...

Prawnik za poradę kasuje 200pln a chodzi o kwotę 592,00 tylko nie wiem jak ze sprawą kosztów sądowych

bartek215 napisał:
O co wnosić do sądu?
Podtrzymać wnioski ze sprzeciwu.
bartek215 napisał:
czy jest przedawnienie.
Nie.
bartek215 napisał:
okres umowy był od 10,2014-02,2015
Nie minęło 3 lata.
bartek215 napisał:
ten elektroniczny który bez podania dowodu€w wydaje nakaz zapłaty)
W elektronicznym postępowaniu upominawczym (EPU) jak najbardziej trzeba wskazać (opisać) dowody i to bardzo dokładnie. Natomiast nie pokazuje się tych dowodów sądowi (trzeba to zrobić dopiero po sprzeciwie pozwanego). Cechą postępowania upominawczego (nie tylko w formie elektronicznej) jest to, że sąd wydaje nakaz zapłaty na podstawie samych twierdzeń powoda. Istotne jest, że nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym (zarówno elektronicznym, jak i nie) ulega całkowitemu uchyleniu, gdy tylko pozwany mu się prawidłowo sprzeciwi. Tym samym, wprawdzie sąd nie widzi dowodów, ale też wydany w ten sposób nakaz zapłaty, nie będzie miał żadnej mocy, gdy pozwany zechce mu zaprzeczyć.

Umowę mam z 2012-09 na rok czasu
Pamiętam że później wydzwaniali i chcieli umowę przedłużyć, nie mogę teraz znaleźć kiedy zwracałem sprzęt mam tylko jakieś pismo z aktami o rozwiązaniu umowy 02,2015 chociaż z tego co kojarzę było to wcześniej

bartek215 napisał:
nie mogę teraz znaleźć
Jeśli jest rozprawa, to wcześniej (najprawdopodobniej wraz z zawiadomieniem o rozprawie) otrzymałaś pozew wraz z załącznikami. Czego więc nie wiesz? Wszystko masz na tacy (opisane w pozwie i wynikające z załączonych dowodów).

Jest między innymi pismo z nc+ że z przykrością przyjęli do wiadomości rezygnacje z ich usług i że umowa ulega rozwiązaniu 05,02,2015
Ale bez mojego podpisu, a jestem przekonany że wcześniej im wypowiedziałem umowę, tylko nie pamiętam czy telefonicznie czy na miejscu jeżeli na miejscu to powinno to być dołączone z moim podpisem a nie mogę znałeś protokołu zwrotu sprzętu (tzn pewnie jest gdzieś w domu) i tego też nie ma dołączonego a sprzęt był zwracany i nie jest w kwocie zadłużenia że jest to kara za nie zwrócenie sprzętu

Jeżeli podtrzymam wniosek o oddalenie czy sąd może się do niego przychylić czy sprawa jest z góry przegrana?

Przepraszam, ale zawiadomienia o rozprawie nie dostałeś wczoraj. Oczywiście walnąłeś wszystko w kąt, i dziś zorientowałeś się, że to już jutro. Zakwestionuj umowę cesji, jej skuteczność i to, że ta wierzytelność jest nią objęta. I to wszystko co możesz zrobić na pewno. Reszta wynika (lub nie) z dokumentów. Jeśli na umowie nie ma określonej stawki jaką masz zapłacić miesięcznie, to zakwestionuj faktury i powiedz że ich wysokość znikąd nie wynika. Oczywiście pouczenie z sądu wnikliwie przeczytałeś. Prawda?

Ustal kiedy umowa przestała obowiązywać, zgłoś zarzut przedawnienia - najprawdopodobniej te wszystkie noty powystawiane są po dłuższym okresie od zakończenia umowy

Jedyna umowa jaka jest dołączona do akt i jest z moim podpisem jest z 09,2012 na 12 msc +1msc
W pozwie wspominają tez o jakiejś umowie z 2014 której nie mam i nie ma jej dołączonej, a wiem że telefonicznie zaczeli nękać po skończeniu się pierwszej umowy a od 10,2014 miałem już Polsat

Nie lubię czytać niedokończonych wątków.... wiec odpisuje
Sprawa w sądzie krócej niż przy kasie w Biedronce
Nie mieli innej umowy z moim podpisem ( nikt się nie stawił z drugiej strony) niż ta przedawniona, więc sprawa wygrana

Powrót