Intrum justitia

• Autor wątku Autor wątku Beata066
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Beata066

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.Jakies trzy lata temu zaczęłam spłacać swój dług (pko)poprzez firmę windykacyjną Intrum Justitia.Po 500 zl m-cznie,dostalam wtedy harmonogram spłat całej kwoty podzielonej na dane raty.ostatnia ratę wplacilam w maju tego roku-zgodnie z harmonogramem.teraz intrum justitia męczą mnie tel.iz mam jeszcze do spłacenia ok.6800zl odsetek.Tlumaczylam że ja już swój dług spłaciłam i jeśli jeszcze coś do mnie mają to proszę o korespondencję listowna.Dostalam list- zwykly- jedynie z wymaganą Odemnie suma pieniędzy i numerem sprawy.Zadnego nr umowy z jakiej zadłużenie wynika,zadnych dat oraz dlaczego akurat taką kwotą jeszcze do spłaty. Co mam w tej sytuacji zrobić? Jeśli tak to co? Czy faktycznie mąka prawo jeszcze coś Odemnie zadać.Przyznam że dość już mam tego ich wydzwaniania do mnie.
Bardzo proszę osoby kompetentne o mądra radę.
Pozdrawiam

A co mi po zmianie nr tel.jak będą przychodzić listy albo co gorsza komornik.Nic mi ta odpowiedź nie dała,czy może ktoś kompetentny się wypowiedzieć ?:!:

Jeśli masz podpisaną ugodę , harmonogram spłat , kwity że raty były płacone zgodnie , co do sumy , oraz daty wg harmonogramu , to tak jak pisze poprzednik , olej ich.
Jeśli jednak były opóźnienia w spłacie rat , to przeczytaj jeszcze raz ugodę dokładnie , i napisz co wyczytałaś , FW mają takie różne kruczki , nie zawsze zgodne z prawem.

Dokładnie tak jest. Mogłaś zawrzeć ugodę, a w niej taki śliczny punkt że opóźnienie w płatności jakiejkolwiek raty spowoduje naliczenie odsetek w pełnej wysokości. Albo coś równie rozkosznego. To oczywiście nic Ci nie pomoże, ale dla innych cenna informacja. Jak już chcecie ugody z FW, to lepiej zawrzeć ją przed sądem. Trzeba by zajrzeć w tą umowę i sprawdzić czy dałoby się to odkręcić. Ale podpisana ugoda to taka franca że trudno z tym cokolwiek sensownego zrobić.

No teraz rozumiem o co chodzi,raty mam wszystkie wpłacone,moze faktycznie kilka razy spoznilam się z rata ale to raptem kilka dni,bez przesady że teraz chcą takich odsetek.Znajde ugodę i przejrzeć ją na spokojnie. Dzięki za odpowiedzi.

Powrót