Intrum odsetki

• Autor wątku Autor wątku Lubo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lubo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam, spłacam obecnie w intrum 3 swoje zadłużenia, które firma odkupiła od banków. Chciałbym się dowiedzieć coś na temat odsetek w takich firmach jak ta. Wszystkie spłacam w systemie ratalnym od ponad 2 lat. Dwa mniejsze mam już prawie spłacone, ale martwi mnie te większe zadłużenie, które jak się okazało przez ten czas w ogóle nie zmalało tylko były opłacane odsetki. Kwota ok. 31 tysięcy. Wczoraj jak dzwoniłem na infolinie Pan mnie poinformował, że może mi dalsze naliczanie odsetek zatrzymać jeśli się zgodzę na wyższe raty. Obecnie płaciłem po 500zł, a zaproponował mi po 700zł, ale tylko wczoraj taka "okazja" była. Wcześniej dostałem harmonogramy, które uwzględniały, pomniejszoną kwotę o te wpłaty. Umowy jako takiej nie dostałem, tylko ugodę do podpisania oraz w mailu z harmonogramem, było napisane, że do momentu spłaty naliczane będą należne odsetki. Pan wczoraj powiedział, że odsetki które dotychczas spłacałem (ok. 12 tysięcy złotych) brały się z różnych stóp procentowych oraz kosztów sądowych. Chciałem się upewnić czy aby na pewno te wszystkie odsetki były naliczone prawidłowo? Jest jakaś szansa je odzyskać? Trochę dziwne dla mnie się wydawało, mimo iż skontaktowałem się przed końcem harmonogramu spłaty to taką okazję na wstrzymanie odsetek miałem tylko wczoraj.

Screenshot-11.jpg

Skąd mamy wiedzieć czy naliczali odsetki prawidłowo, skoro nie podałeś ile odsetek spłacałeś i co miałeś w umowach? Ogólnie jest tak, że za opóźnienie w płatności należą się odsetki ustawowe za opóźnienie (aktualnie 11,25%). W umowie możesz jednak mieć wpisane odsetki maksymalne (aktualnie 22,5%).

Przepis prawny:
Art. 481. [Odsetki za opóźnienie]
§ 1. Jeżeli dłużnik opóźnia się ze spełnieniem świadczenia pieniężnego, wierzyciel może żądać odsetek za czas opóźnienia, chociażby nie poniósł żadnej szkody i chociażby opóźnienie było następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.
§ 2. Jeżeli stopa odsetek za opóźnienie nie była oznaczona, należą się odsetki ustawowe za opóźnienie w wysokości równej sumie stopy referencyjnej Narodowego Banku Polskiego i 5,5 punktów procentowych. Jednakże gdy wierzytelność jest oprocentowana według stopy wyższej, wierzyciel może żądać odsetek za opóźnienie według tej wyższej stopy.
§ 21. Maksymalna wysokość odsetek za opóźnienie nie może w stosunku rocznym przekraczać dwukrotności wysokości odsetek ustawowych za opóźnienie (odsetki maksymalne za opóźnienie).
§ 22. Jeżeli wysokość odsetek za opóźnienie przekracza wysokość odsetek maksymalnych za opóźnienie, należą się odsetki maksymalne za opóźnienie.
§ 23. Postanowienia umowne nie mogą wyłączać ani ograniczać przepisów o odsetkach maksymalnych za opóźnienie, także w przypadku dokonania wyboru prawa obcego. W takim przypadku stosuje się przepisy ustawy.
§ 24. Minister Sprawiedliwości ogłasza, w drodze obwieszczenia, w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej "Monitor Polski", wysokość odsetek ustawowych za opóźnienie.
§ 3. W razie zwłoki dłużnika wierzyciel może nadto żądać naprawienia szkody na zasadach ogólnych.

Odsetki, które spłaciłem jak mi wyliczyli to ok. 12700zł a zadłużenia było 31000zł. Umowy jako takiej nie dostałem tylko wzór do wypełnienia na rozłożenie długu na raty.

Nadal to mi nic nie mówi.

Wysłałem zapytanie do Intrum z czego wynikały te odsetki i otrzymałem taką o to odpowiedź.
W odpowiedzi na przesłaną korespondencję informujemy, że w przedmiotowej sprawie
naliczane są odsetki umowne w wysokości dwukrotności odsetek ustawowych za opóźnienie,
jednak nie wyższe niż odsetki maksymalne za opóźnienie. O możliwości naliczania wskazanych
odsetek postanowił Sąd Rejonowy w Żarach w wydanym w niniejszej sprawie nakazie zapłaty
sygn. I Nc xxx. Odsetki naliczane są od zasądzonej kwoty 21724,56 zł.
Na poczet naliczonych odsetek zaksięgowana została kwota 7717,14 zł.
Prosimy o niezwłoczne wypełnienie, podpisanie i odesłanie oświadczenia
stanowiącego załącznik do przedstawionego Panu porozumienia, zgodnie z którym wpłata
kwoty 31403,42 zł w ratach według harmonogramu stanowiącego integralną część niniejszego
porozumienia jest warunkiem wstrzymania naliczania odsetek należnych w sprawie.
Zrealizowanie porozumienia zgodnie z jego warunkami spowoduje wstrzymanie
naliczania odsetek od dnia wystawienia porozumienia.
W przypadku braku spłaty i anulowania obowiązujących ustaleń wierzyciel będzie
uprawniony do wystąpienia do Komornika Sądowego z wnioskiem o wszczęcie przeciwko Panu
postępowania egzekucyjnego.
W razie pytań pozostajemy do Pana dyspozycji.
Po zliczeniu przelewów jakie zrobiłem na te zadłużenie wyszło mi ok. 12700zł

W nakazie na taką kwotę były pewnie jeszcze koszty procesu i klauzuli - ok. 3624 zł. Razem z odsetkami masz 11341,14 zł. Może były tez jakieś koszty poprzednich egzekucji, nie wiem. Sprawdź ile byłeś winien kiedyś, ile doszło do spłaty i odejmij kwotę 12700 zł. Matematyka to nauka ścisła, tu musi wyjść co do grosza, o ile masz wszystkie dane. Najlepiej wyślij im zapytanie co składało się na spłaconą już przez Ciebie kwotę i co składa się na kwotę do spłacenia z rozbiciem na należność główną, odsetki, koszty procesu, koszty egzekucji.

Powrót