Inwestycja w kryptowaluty poniżej 18. roku życia

• Autor wątku Autor wątku Mateuszes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateuszes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Zastanawia mnie następująca kwestia. Mianowicie co prawo mówi na temat inwestowania w kryptowaluty poniżej 18 roku życia? Jestem nieletni, ale zarazem oszczędny. Mimo to, część kapitału, który zgromadziłem chciałbym zainwestować.
Zaznaczę, że nie zamierzam jawnie i świadomie łamać prawa, np: w wielu platrofmach typu BitBay, aby założyć konto do inwestowania trzeba potwierdzić, że jest się pełnoletni. W tej konkretnej trzeba też pokazać swój paszport itd. a to w ogóle nie wchodzi w grę.
Jednak są inne platformy, które nie wymagają podawania żadnych danych. Gdybym założył sobie konto i zainwestował w walutę, która dajmy na to po 5 latach powiększyła swoją wartość tysiąckrotnie, i rozmieniłbym ją spowrotem na złotówki to czy ktoś by mógł się przyczepić, skąd posiadłem taki majątek? Trzeba taki przychód uwzględnić w podatku dochodowym?
Bo w zasadzie sprawa jest prosta: zakładam konto, inwestuję w walutę, po latach wypłacam pieniądze i każdy jest szczęśliwy. Tylko nie chcę, żeby przez to mnie policja ścigała, ani żeby inne tego typu ekscesy miały miejsce, bo pragnę działać zgodnie z prawem.
Zbyt się rozpisałem. Kończąc, zanim cokolwiek zacznę robić w temacie inwestycji, chcę wiedzieć czy nie złamałbym w ten sposób prawa.

Powrót