Inwestycje w fundusze-jak sformuować dodatkowy warunek?

• Autor wątku Autor wątku misiu mietowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiu mietowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam! :)

Planuję zainwestować w fundusz_1. Ów fundusz_1 będzie inwestować 100% środków w fundusz_2. Wartość jednostki funduszu_1 = wartość jednostki funduszu_2. Koszty zarządzania funduszem_1 wynoszą 0 zł. Koszty zarządzania funduszem_2 - x% dziennie. Inwestuje w fundusz 2 za posrednictwem towarzystwa ubezpieczeniowego. Ustnie poinformowano mnie, ze w kosztach ponoszonych przeze mnie na rzecz towarzystwa ubezpieczeniowego wliczone sa juz oplaty dystrybucyjne oraz oplaty za zarzadzanie pobierane przez TFI. Podobno w zwiazku z tym wartosc jednostek funduszu_2 w tym przypadku nie bedzie pomniejszana o oplate za zarzadzanie, czyli de facto bedzie wieksza od oficjalnej wartosci jednostki (i z kazdym dniem ta roznica bedzie sie zwiekszala o x% wartosci wiekszej)

Jak sformułować załącznik do umowy z towarzystwem ubezpieczeniowym, aby zapewnic to sobie formalnie?

Może coś w takim stylu:
[cytat:3egwhr07]Koszty ponoszone przez ubezpieczonego na rzecz towarzystwa ubezpieczeniowego, wymienione w tym i tamtym punkcie OWU, zawierają całość oplat dystrybucyjnych oraz oplat za zarzadzanie pobieranych przez TFI fundusz_2. [/cytat:3egwhr07]

Problem jest taki, że fundusz_2 będzie się co pewnien czas zmieniał, więc nie można wpisać tam konkretnej nazwy. Zależy mi bardzo na precyzyjnym sformułowaniu.

Regulamin działu
Problematyka podatkowa (z wyłączeniem ZUS), jak również wszystko co jest związane z rachunkowością i finansami przedsiębiorstw oraz problematyka karnoskarbowa.

Powrót