Inwigilacja telefonu komórkowego

• Autor wątku Autor wątku Robson6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
R

Robson6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Nie wiem czy wybrałem odpowiedni dział.

Jestem pewny że ktoś przekazuje osobom trzecim informacje dotyczące mojego telefonu, tj położenie, sms’y, połączenia.

Pewna osoba pojawiła się w miejscu (i godzinie) o którym nie powinna wiedzieć, chodzi o pewną placówkę z którą się kontaktuje tylko telefonicznie, więc dochodzi dodatkowo wypływanie informacji poufnych z tej placówki (przekazanie daty, godziny pobytu i zapewne innych danych).

Nie wiem czy pracownik salonu ma takie możliwości i uprawnienia aby takie informacje zdobyć.

Zapewne używany jest jakiś program, być może wszelkie operacje w tej aplikacji są rejestrowane.
Gdzieś jakiś ślad musi pozostać np billingi itd.
Wiem do kogo te informacje trafiają, niestety nie wiem w jakiej formie.

Z dowodami jest średnio.

Proszę o informację gdzie mogę to zgłosić.

Zdecyduj się czy to telefon przekazuje te informacje czy pracownik salonu. Pracownik salonu nie ma możliwości sprawdzać do kogo dzwonisz, nie zna treści się SMS ani lokalizacji. Co innego pracownik sieci telefonicznej w której jesteś. Oczywiście nie każdy ma dostęp do tego typu informacji.
Przywróć telefon do ustawień fabrycznych i będziesz miał pewność że żadnego syfu nie będziesz miał w telefonie.

Pejotwroc napisał:
Zdecyduj się czy to telefon przekazuje te informacje czy pracownik salonu.

Może źle się wyraziłem.
To nie telefon przekazuje informacje. Ktoś kto ma możliwość sprawdzenia takich danych używa zapewne firmowego oprogramowania i ma dostęp i odpowiednie uprawnienia.
Nie napisałem że jest to pracownik salonu, tylko przepuszczenia. Próbuje dociec kto może za tym stać.

Incydent z placówką jest tylko jednym z wielu.
Jeśli chodzi o telefon i syf, to pod względem bezpieczeństwa jestem bardzo uczulony.

Jedyna możliwość to to, ze masz zainstalowaną jakaś aplikacje u siebie w telefonie. Innej opcji nie ma.
A zgłosić nie masz czego bo żadna instytucja nie jest od tego by analizować czy twoje domysły są prawdziwe. A dowodów żadnych nie masz.

Co najwyzej mozesz poprosic jakas agencje detekstywistyczna o pomoc.

U każdego operatora telekomunikacyjnego istnieje jedostka zwana w branży popularnie "gumowym uchem", czyli jednostka która ma dostęp do rozmów, SMS-ów, lokalizacji, billingów i wszelkich innych danych użytkowników. Jednostki te realizują zlecenia odpowiednich służb oraz sądów. Więc w zasadzie, o ile wykluczasz jakąś złośliwą aplikację lub fizyczny dostęp osób trzecich do Twojego telefonu, możliwości są dwie - jestes kontrolowany na podstawie zlecenia sądu lub jednej z uprawnionych służb albo pracownik tego typu jednostki pozyskuje takie dane na własną rękę łamiąc prawo.
Złóż pisemną reklamację z opisem swoich podejrzeń u swojego operatora komórkowego, a jeżeli zbierzesz jakiekolwiek namacalne dowody inwigilacji, to złóż zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa.

Jeżeli natomiast chodzi o samą lokalizację, to wydaje mi się że jest jeszcze jedna techniczna mozliwość. Jeżeli jestes zalogowany na telefonie kontem google/gmail i masz włączoną lokalizację udostęnianą google, a ktoś inny zna albo zhakuje Twoje hasło google, to może po zalogowaniu się na to konto na dowolnym komputerze zobaczyć Twoją lokalizację. Nie dotyczy to w żaden sposób połączeń czy sms-ów.

[edit] Jeżeli sprawa jest poważna, to może zmień operatora i numer telefonu oraz wszelkie hasła i konta którymi się logowałeś na telefonie i w jego aplikacjach? Wiem, trudne i up...we, ale będziesz miał pewność że nikt cię nie śledzi.

Ostatnia edycja:
Robson6 napisał:
Pewna osoba pojawiła się w miejscu (i godzinie) o którym nie powinna wiedzieć, chodzi o pewną placówkę z którą się kontaktuje tylko telefonicznie, więc dochodzi dodatkowo wypływanie informacji poufnych z tej placówki (przekazanie daty, godziny pobytu i zapewne innych danych)

Wy tutaj o jakiś spec służbach a nikt nie pomyślał co jest najbardziej prawdopodobne, że ktoś z tej placówki po prostu podał tajemniczej osobie te dane ?? wystarczy, że to jakiś znajomy...

Jest jeszcze jedna bardziej prawdopodobna opcja: przypadek.

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót