IPN - wniosek - odpowiedź

• Autor wątku Autor wątku bolanty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bolanty

Użytkownik
Odpowiedzi
196
Złożyłem do IPN wnioseki o dwie osobne kwarendy ,o mojego dziadka i ojca. Dostały osobne numery.
Parę dni temu dostałem list z IPN z informacją ,że odnośnie dziadka nie ma żadnych zapisów ,a ojca jeszcze wszystkiego nie sprawdzili. Wszystko w jednym ciągu na jednej kartce.
Dzwoniłem do nich ,że chciałbym odpowiedź odnośnie dziadka w jednym piśmie/czyli odpowiedź na tą pierwszą kwarendę ,bez dopisków co się dzieje z drugą/a jak sprawdzą ojca to drugie pismo.
To są osobne zapytania ,chyba mam prawo oczekiwać tej konkretnej odpowiedzi i tylko tej.
Odpowiedzieli ,że nie wyślą
Czy mam prawo oczekiwać pisma nie łączącego te kwarendy. Używając w przyszłości tego pisma odnośnie dziadka ,kogo obchodzi ,że sprawdzam zapisy ojca
Jeśli mogę, to na co się powołać w piśmie do IPN

Jeśli na jednym wniosku złożyłeś zapytanie o dwie kwerendy to odpowiedź IPN jest prawidłowa. Jeśli złożyłeś dwa osobne wnioski (pisma) to do każdego powinni ustosunkować się osobno.

Nie wiem, nie pamiętam ,byłem osobiście i wypełniałem razem z pracownikiem IPN i on mnie kierował co napisać .Dla mnie było zrozumiałe ,że osobna kwarenda osobna odpowiedź . Nie zostałem poinformowany ,że będzie zbiorówka. Czy mogę się powołać na to w piśmie odwoławczym ,że chcę odpowiedź na kwarendę nr.... ?

Przecież jak idziemy do lekarza razem z żoną po zaświadczenie ,że możemy wykonywać zawód kierowcy to nie dostajemy zaświadczenia "Taki a taki się nadaje a jego żonę jeszcze badamy" - z taką kartką idziemy do pracodawcy ?

P.S. W tej informacji z IPN jest tylko Imię i Nazwisko bez daty i miejsca urodzenia . Czy wiemy o kogo chodzi ? Czy wyczerpuje to znamiona dokumentu ?

Ostatnia edycja:
Powrót