Irladnia - podatek zwrot

• Autor wątku Autor wątku hubert997
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hubert997

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Liczę na waszą profesjonalną pomoc.

Rozpoczynam pracę w Irlandi i chciałbym wiedzieć jaki podatek zostanie ściągnięty z mojej pensji i czy będę mógł domagać się o jego zwrot i na jakich zasadach.

z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

witam pracowałem tam 9 lat za pierwszy rok dostaniesz w całosci a potem z rozliczeniem p65 co roku załatwiaj sobie w polskim biurze załatwia ci wszystko za 20E w dublinie ;)

Dzięki Adamie za szybką odpowiedż.

Powiedż mi jeszcze bo ja Chcę w Irlandi być jak na razie koło 6 miesięcy.
Z tego co słyszałem z pensji zabiorą mi ok 20 procent podatku i to wszystko mi oddadzą po zakończeniu pracy. Tylko muszę złożyć odpowiedni wniosek.

Będę wdzięczny również za tę odpowiedż.

Pozdrawiam

Jesli jestes zonaty to przez pierwszy rok pobieraja ci 45 procent , a jak nie to 20 od razu jak podejmiesz prace staraj sie o nr podatkowy pps ale ztego co wiem musisz chyba przepracowac pełen rok Na wyspie wszystkiego sie dowiesz koło pabu zagłoba jest polskie biuro w dublinie jak cos to podam ci namiary

Możesz mi Adam podać namiary. Ja aktualnie jestem w Cork , ale można zadzwonić. Bardzo zależy mi żeby wszystkiego się dowiedzieć.

Nie płać zadnym polskim biurom.W Cork koło rzeki masz Socjala tam załatwiasz PPS(1 pietro). Pózniej wypełniasz druk A12 do sciagniecia z neta lub w biurze Revenue na Blackpool-u.Oddajesz ten druk swojemu pracodawcy lub wysyłasz do revenue(polski US) Do chwili rozpatrzenia twojego wniosku moga pociagnąć ci nawet 40% podatku. Ale jak wszystko juz wyprostujesz to dostajesz AUTOMATYCZNY zwrot nadpłaconego podatku.Zadne polskie biura nie sa ci potrzebne jedynie jakaś dobra polska dusza z doswiadczeniem w ROI co pomoze wypełnic te druki.Zreszta jak masz prace to pewnie masz i znajomych polaków.powodzenia

Powrót