IRLANDIA! Zakup nie oryginalnego telefonu

• Autor wątku Autor wątku Magda093
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Magda093

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

W czwartek wieczorem znalazłam na stronie donedeal ogłoszenie o telefonie SAMSUNG galaxy S4, za 300 euro. W opisie osoba ta wypisała wszystkie parametry jakie posiada oryginalny telefon, a produkt został określony jako "nie trafiony prezent na swięta" Mój mąż zadzwonił na podany nr i umówił się tego samego wieczoru na kupno. Oszust udowadniając sprawność telefonu włączył go, nie zdejmując ciemnej folii z ekranu. Maz widząc ze telefon działa, zapłacił i udał się do auta, a oszust momentalnie się ulotnił - co zwróciło męża uwagę.
Dlatego szybko zerwał znajdującą się folie na ekranie, włączył ponownie telefon i zobaczył ekran jak z pierwszych telefonów z kolorowym wyświetlaczem (tyle ze ekran dotykowy). Chciał zwrotu pieniędzy, ale oszusta już nie było, a telefon wyłączył.

Byliśmy na policji, funkcjonariusz przyjął zgłoszenie i powiedział, że się z nami skontaktuje.
Oszust ma aktualnie włączony telefon. Maz napisał do niego wiadomość, że sprawa została zgłoszona na policje, ale oszust domaga się wycofania oskarżenia - pod tym warunkiem odda pieniądze. Niestety, nie mamy dowodów na to, ponieważ rozmowa nie została nagrana. Ponownie udaliśmy się na policje, lecz funkcjonariusz który przyjął nasze zgłoszenie wziął urlop. Strona na której było ogłoszenie odpisała nam, że w razie potrzeby udzielą Policji informacje dotyczące numeru Ip oszusta.

Udaliśmy się do sieci z której oszust ma numer, z prośba o udzielenie informacji czy ten nr jest zarejestrowany czy tez została kupiona karta. Okazało się, że karta została kupiona tego samego dnia którego został sprzedany nam nie oryginalny telefon. Dowiedzieliśmy się również, że jest możliwość zlokalizowania punktu w którym dany starter został kupiony i odtworzenie nagrania z kamer na prośbę Policji.

Proszę o rade czy jest coś co możemy jeszcze zrobić by odzyskać pieniądze?
Ile mniej więcej może trwać lokalizacja telefonu i ile trzeba czekać na odnalezienie tej osoby po numerze Ip ?

Tak. Mieszkam w Dublinie i osoba sprzedająca nam telefon również.

przepraszam, że nie zamieściłam tej informacji wcześniej.

Powrót