Irlandzka Renta

• Autor wątku Autor wątku arturo66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arturo66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Mozna pobierac irlandzka rente mieszkajac w POlsce? jestem przekonny ze tak gdzies widzialem informacje?
Jesli bym sie przenisl do Polski to czy Irlandia ma prawo mnie wezwac na komisje pomimo tegoz ze diagnoza moje choroby zreszta nieuleczelnej i postepujacej padla w POlsce jako ze Irlandzka sluzba zdrowia sie nie spisala.
Aha ma Invalidity Pension z lat pracy w Irlandii i UK jako ze pracowalem od 1999 roku

To wtedy Zus przejmie to swiadczenie i on będzie Cie stawiał na komsji - jeśłi sie pozbędziesz adresu zamieszkania i osrodka w Irlandii

Moim zdaniem nie rob tego!!

rzecz w tym ze moja choroba postepuje i niestety moge byc zalezny od kogos dlatego myslalem o powrocie do Polski zawsze mmoge sobie wybierac kase z bankomatu w Polsce ale obawiam sie ze bedac w Polsce moga mnie wezwac na jakas komisje w Irlandii a ja nawet niebede o tym wiedzial

Jestes pewna do tego ze ZUS przejmuje placenie renty

http://www.welfare.ie/EN/Publications/SW44/Documents/sw44.pdf

punkt 7

z bankomaty będziesz wybierac rente , jesli adres zamieszkania pozostawisz Irlandzki

Jesli zgłosisz w Ire Twoj polski adres , to zrzucą te platność na ZUS

A ZUS - nie słyszałam aby dal komuś ( do smierci ze tak powiem )
max na 5 lat

No nie wiem czy mozesz przenies do Pl emeryture tak ale nie rente moj maz obecnie wyjechał do Pl i renta została zawieszona :(

w przypadku pobierania swiadczenia Invalidity Pension , możesz bez "uszczerbku " opuścic Irlandie na pól roku

Jesli planujesz pobyt za granicą dłuzej , masz obowiązek powiadomić o tym odpowiedni ogran rentowy

A co będzie dalej - nigdzie nie napisane
( Tu Ci prywatnie mówię że jeśłi zgłosisz ze wyjezdzasz do innego kraju na powyzej niz pol roku , albo Ci zawieszą , lub jesli się postarasz to przeleją na odpowiedni organ rentowy kraju w którym jestes powyzej 6 miesięcy)
Absence from the StateOperational GuidelinesDepartment of Social Protection

Payment-related issuesOperational GuidelinesDepartment of Social Protection

pm6670 napisał:
No nie wiem czy mozesz przenies do Pl emeryture tak ale nie rente moj maz obecnie wyjechał do Pl i renta została zawieszona :(

A czy dostal maz jakies wyjasnienie czego zawieszona i czy jesli wroci do Irlandii bedzie mozliwosc odwieszenia??

Czy to byla Invalidity Pension>

Dziekuje

witam serdecznie,

mam pytanie, czy pobierajac invalidity pension mozna dorabiac (kilka godzin lub chocby part-time ), czy wogole nie mozna pracowac?

dziekuje

Powrót