IT - przekazanie danych logowania zarządowi spółki

• Autor wątku Autor wątku smorag
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smorag

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.

Mam dylemat związany z udostępnieniem zarządowi danych logowania do zasobów IT spółki.

Zarząd wyraża chęć posiadania ww. informacji i jest to zrozumiałe, jednak mam obawy co do sposobu ich przechowywania i stosownego zabezpieczenia przed utratą.

Osobiście, przywiązuje bardzo dużą uwagę do starannego zabezpieczenia danych za pomocą profesjonalnych narzędzi.

Dzięki temu, że obecnie nikt poza działem IT nie posiada dostępu do ww. danych logowania mam pewność, że zasoby są bezpieczne i biorę pełną odpowiedzialność za nie.

Bardzo proszę o wskazanie w jaki sposób zabezpieczyć się formalnie przed skutkami ujawnienia haseł do zasobów za które jestem odpowiedzialny w przypadku przekazania dostępów.

Pozdrawiam
Robert

Macie może utworzoną politykę bezpieczeństwa? Jednym z jej załączników powinna być instrukcja zarządzania systemami informatycznymi i IT. W mojej firmie wygląda to tak, że jeśli mnie nie ma ponad tydzień, a jest potrzebny dostęp do serwera szefowie mogą otworzyć sejf i w kopercie z hasłami sprawdzić hasło, hasła zmieniamy co 30 dni. z każdego logowania innej osoby możesz zrobić protokół albo np założyć drugie konto dla zarządu i sprawdzać logi. w zarządzie wystarczy jednej osobie dać uprawnienia kontrolne.

Powrót