Izolacja akustyczna ściany poniżej normy - jak to ugryźć?

• Autor wątku Autor wątku Edon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Edon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Dzień dobry,

Jestem na etapie kupna lokalu od dewelopera w domu jednorodzinnym dwulokalowym, który jest w budowie (aktualnie trwa przygotowanie do stanu deweloperskiego). W międzyczasie dowiedziałem się, ze ściana dzieląca dwa lokale jest zbudowana z gazobetonu o grubości 24cm. Sam producent tego materiału twierdzi na swojej stronie, że ściana zbudowana z tego materiału nie spełni norm akustycznych - https://www.solbet.pl/izolacyjnosc-akustyczna-scian-z-betonu-komorkowego/

Z elementów murowych/bloczków z ABK nie można wybudować ściany wewnętrznej jednowarstwowej gr. 24 cm spełniającej wymaganie R’A1 ≥ 50 dB. To dotyczy wyrobów wszystkich producentów ABK.

Potwierdziłem to rozmową z sąsiadami, którzy nabyli lokale w poprzednio zrealizowanych na osiedlu budynkach. Słychać rozmowy, dźwięk TV dochodzący z lokalu sąsiada. Dźwięki typowo powietrzne. Oczywiście pełnym potwierdzeniem będzie dopiero profesjonalny test akustyki, który w razie konieczności przeprowadzę.

Poinformowałem o tym fakcie dewelopera, ale ten podparł się budowaniem zgodnie z zatwierdzonym planem budowy, i generalnie według niego jest ok. Nie udostępniono mi jednak badań akustycznych projektu, twierdząc, że nimi nie dysponują. A nawet jakby dysponowali, to oczywistym jest, że taka ściana norm spełniać nie będzie.

Jestem w stanie wygłuszyć tę ścianę na etapie wykończenia lokalu, ale koszt będzie pewnie spory (około 20-25 tysięcy za system wygłuszenia z montażem), dodatkowo zmniejszy mi się przez to nieco przestrzeń użytkowa lokalu.

Chciałem dopytać jakie mam tutaj opcje i jak ugryźć ten temat? Czy mogę żądać od dewelopera obniżenia ceny mieszkania celem pokrycia kosztów wygłuszenia (skoro sami nie chcą się tego podjąć)? Według mnie jest to wada budowlana.

Powrót