Jak bezpiecznie przekazac spłate osobie za granicą?

• Autor wątku Autor wątku wejgela
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wejgela

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam pytanie w jaki bezpieczny sposób przekazać spłate czesci spadku osobie mieszkającej za granicą? Wpłata na konto wydaje mi sie niezbyt bezpieczna-nie ufam na tyle tej osobie i boję sie ze moze kiedys sie wyprzeć ze została spłacona.
Będe wdzieczna za rady.Spłata ma byc w ratach-boje sie ze w sytuacji spłaty w obecnosci notariusza będę musiała poniesc dodatkowe koszty. Moze ktos sie orientuje czy to stałe kwoty czy np. naliczane od wartosci...
Będe wdzeczna za jakies podpowiedzi :-(

U notariusza, w jego obecności - na pokwitowaniem.

Albo w jakiejkolwiek formie pisemnej, za potwierdzeniem drugiej strony.

W każdej sytuacji - z możliwie dokładnym określeniem, z jakiego tytułu następuje spłata.

Problem w tym ze strona nie zmaierza przyjeżdzać do Polski aby odbierać raty.Woli przelew na konto a ja boję się tej formy przekazu pieniędzy ponieważ nie wiem czy dowód dokonania przelewu jest wystarczajacym dokumentem potwierdzajacym dokonanie spłaty.Boje sie zeby po latach osoba ta nei wyparła sie ze została spłacona.

Jeżeli przelew dokonany za pośrednictwem banku z opisem dokładnym tytułu przelewu i potwierdzony przez bank nie jest wystarczającym dowodem na spłatę zobowiazania to ja czegoś nie rozumiem. W obrocie gospodarczym kwoty powyżej 15.000 euro wogóle nie mogą byc przekazywane inaczej niż przelewem. I co, druga strona może się wyprzeć, że dostała ten przelew?

Spróbuj złożyc do depozytu sądowego (jeżeli sąd taki depozyt przyjmie)

Powrót