jak długo można nie płacić?

• Autor wątku Autor wątku mini02
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mini02

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Sprzedałam pewnemu kupcowi z województwa świętokrzyskiego żywiec-Bydło. Kupił około 5 sztuk dorosłych byków co daje dość pokaźną sumkę ale pieniędzy nie widzę do dziś. Data sprzedaży 11 może 12 kwietnia. Odbiera telefony i obiecuje wypłatę należności z dnia na dzień... bezskutecznie.

Po jakim czasie mogę reagować w inny sposób niż tylko dzwoniąc do niego osobiście? Co ja jako rolnik w ogóle mogę zrobić w tej sytuacji? Co jeśli on zwinie żagle a ja nie zobaczę swoich pieniędzy? skorzystać z pomocy policji, prawników, firm windykacyjnych? pomóżcie co zrobić........:-(

A umowa kupna-sprzedaży była ? Jeżeli tak to co ona mówi o terminie zapłaty ?

termin zapłaty powinien być natychmiastowy, chyba że umowa sprzedaży wyznacza termin do którego należy uiścić zapłatę

tak ... jest umowa... 21 dni

no to po 21 dniach powinnaś dostać pieniądze czy do ręki czy na konto bankowe. Z uwagi na fakt, iż umowa sprzedaży jest umową cywilną powinnaś skierować sprawę do sądu

Czyli wcześniejsze informowanie dajmy na to policji nic nie da bo to nie ich "brożka"?

dokładnie, policja się tym nie zajmie. Przed złożeniem sprawy do sądu dobrze by było byś wysłała za potwierdzeniem odbioru wezwanie do zapłaty (np. dając 7 dni od dnia otrzymania wezwania do uregulowania należności w kwocie..., a w przypadku braku zapłaty informujesz, że skierujesz sprawę na drogę sądową)

Dziękuje Bardzo:-) z tej rady na pewno skorzystam:-) jak będę mieć dalsze problemy na pewno się zgłoszę:-) DZIĘKUJE:-)

Powrót