Jak długo wynajmować auto zastępcze ??

• Autor wątku Autor wątku AdrianKaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

AdrianKaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witajcie

W 1 kolizji zostały uszkodzone 2 moje pojazdy , na jednym wyszła szkoda całkowita , na drugim szkoda częściowa

27.01.2019 – powstała szkoda , sprawca wypadku podpisał mi oświadczenie
8.04.2019 – Towarzystwo nie przyjmuje odpowiedzialności – stwierdza brak korelacji
28.11.2019 – wygrywam sprawę w pierwszej instancji

Jak długo przysługuje mi auto zastępcze z OC sprawcy ??? , czy pojazd ze szkody częściowej nie powinien być wynajmowany do momentu wygrania sprawy w sądzie ??

Brak konkretów odnoszących się do mojej sytuacji , z mojej wiedzy wynika że najprawdopodobniej do 8.04 , jednak przez prawie rok czasu byłem pozbawiony auta środków na naprawę nie posiadałem gdyż mam status osoby bezrobotnej , jedynie utrzymuje się z prac dorywczych do których auto jest mi niezbędne.

Czy na podstawie wyżej wymienionej sytuacji majątkowej zachodzi przesłanka do wynajmu pojazdu zastępczego od okresu powstania szkody do momenty wyplacenia pieniędzy ???

AdrianKaa napisał:
28.11.2019 – wygrywam sprawę w pierwszej instancji

Prorok jakiś, czy co? Skąd wiesz, że wygrasz?
Czyli jesteś jednocześnie sprawcą i poszkodowanym. Z OC płaci się za szkody wyrządzone osobom trzecim. Według mnie nie można wypłacić z Twojego OC za uszkodzenie Twojego pojazdu, tak więc pojazd zastępczy w ogóle Ci się nie należy.

AdrianKaa napisał:
zostały uszkodzone 2 moje pojazdy
AdrianKaa napisał:
gdyż mam status osoby bezrobotnej
Rozumiem, że zbliżamy się do wyjaśnienia darowizn dla słynnego dyrektora.

A tak na poważnie to wg mnie samochód należy się do uzyskania odszkodowania, jeśli oczywiście wygrasz, bo nie znamy szczegółów i nie możemy wydawać kategorycznych opinii jak np. :
iwcia55 napisał:
Czyli jesteś jednocześnie sprawcą i poszkodowanym.
,
iwcia55 napisał:
tak więc pojazd zastępczy w ogóle Ci się nie należy
.

Natomiast egzekwowanie swojego prawa będzie długie. Dostrzegam też możliwość, że tego samochodu na ten okres nie wynająłeś , ale myślisz jakby odzyskać pieniądze za ew. wynajem - co nie jest możliwe.

Nie chce być nie miły ale widzę że trzeba wam wyjaśnić wszystko jak małemu dziecku

1. Podczas kolizji zostały uszkodzone 2 moje pojazdy ( GDZIE TU JEST NAPISANE ZE JESTEM SPRAWCA KOLIZJI ?? )
2. Sprawca wypadku podpisał oświadzcenie
3. Towarzystwo Nie przyjeło odpowiedzialności
4. Wygrana w sądzie w pierwszej instancji
5. NIE mineło jeszcze 14 dni - nie wiem czy TU się odwoła od wyroku sądu czy też nie

AUTA ZASTĘPCZE

1. Moja żona jest w zarządzie spółki która prowadzi najem aut , również tych z OC sprawcy ( defakto jest to moja firma ale na papierze mnie tam nie ma )
2. Uszkodzone pojazdy należą prywatnie do mnie i mojej żony

STAWIAM PYTANIE JESZCZE RAZ

Czy spółka powinna wystawić fakturę za najem pojazdów zastępczych od dnia powstania szkody do dnia prawomocnego wyroku sądu ???
1. Na jednym pojeździ szkoda całkowita
2. Na drugim pojeździe szkoda częściowa

Segment E czyli 2x 350zl x 23% x ilość dni ?

Ostatnia edycja:
AdrianKaa napisał:
Nie chce być nie miły ale widzę że trzeba wam wyjaśnić wszystko jak małemu dziecku

1. Podczas kolizji zostały uszkodzone 2 moje pojazdy ( GDZIE TU JEST NAPISANE ZE JESTEM SPRAWCA KOLIZJI ?? )

Inaczej mówiąc , skoro oba pojazdy są Twoje to jesteś zobowiązany do zapłaty odszkodowania za szkodę wyrządzoną samemu sobie, ale
z treści art.822 § 1. k.c. - przez umowę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej ubezpieczyciel zobowiązuje się do zapłacenia określonego w umowie odszkodowania za szkody wyrządzone osobom trzecim, wobec których odpowiedzialność za szkodę ponosi ubezpieczający albo ubezpieczony. Czyli nie znajdzie tutaj raczej zastosowania.
Nie bardzo też potrafię znaleźć inną podstawę prawną zmuszającą ubezpieczyciela do wypłaty odszkodowania

Czuje tu jakiś "oscylator" :)

iwcia55 napisał:
Inaczej mówiąc , skoro oba pojazdy są Twoje
Dopuszczasz myśl, że sprawca mógł się poruszać trzecim, innym pojazdem ? Ale jak w pierwszym wersie...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót