Jak dostać pieniądze dłużnika trzymane na cudzym rachunku ?

• Autor wątku Autor wątku Fach-man
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fach-man

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Dobry wieczór,
powoli osłabia mnie mój komornik i nie wiem, czy to takie mamy prawo, czy jemu się nie chce mi pomóc. Może ktoś mi podpowie jakieś rozwiązanie ?

Jedna spółka z o.o. wisi mi piękną sumę. Oficjalnie nie ma żadnego majątku. Ale dowiedziałem się, że nadal działa. Tylko na fakturach wpisuje rachunek bankowy kogoś z rodziny prezesa.

1) Jak można dobrać się do pieniędzy spółki przetrzymywanych na rachunku osoby prywatnej
2) Jak ustalić kontrahentów spółki - żeby zająć wpłaty u źródła ? Przejrzeć faktury dłużnika z ostatniego półrocza ? a) Czy księgowa spółki może przekazać mi takie dane (komornik mówi, że nie bo tajemnica).
b) Czy mogę jakoś dłużnikowi kazać pokazać swoje księgi podatkowe i spisać NIPy kontrahentów ?

Wiecie, to jest irytujące, bo ja mam wyrok, ale co z tego. Może jakaś sprawa karna tutaj może wejść i ich zmobilizować. Komornik mówi, żeby pozywać prezesów, ale to kolejna kasa na pozew i sądy...

Czemu komornik nie zajął udziałów spółki? Albo wypłaty z tytułu dywidendy skoro spółka funkcjonuje. Może to zmusi zarząd do działania.

Mass1910 napisał:
Czemu komornik nie zajął udziałów spółki?
Ponieważ nie są własnością spółki tylko osoby trzeciej.
Mass1910 napisał:
Albo wypłaty z tytułu dywidendy skoro spółka funkcjonuje
Wypłata z tytułu dywidendy przysługuje osobie trzeciej, a nie spółce.
Fach-man napisał:
Jedna spółka z o.o. wisi mi piękną sumę. Oficjalnie nie ma żadnego majątku. Ale dowiedziałem się, że nadal działa. Tylko na fakturach wpisuje rachunek bankowy kogoś z rodziny prezesa.
Jeżeli faktura jest wystawiana przez spółkę i wskazywane konto osoby trzeciej, to można się pokusić o złożenie do prokuratury zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa z art. 300 k.k., nic cię to nie kosztuje.
Fach-man napisał:
Przejrzeć faktury dłużnika z ostatniego półrocza ? a) Czy księgowa spółki może przekazać mi takie dane (komornik mówi, że nie bo tajemnica).
Według mnie, ani księgowa spółki, ani prezes nie może zasłaniać się tajemnicą i ma obowiązek przekazać takie dane.

Masz rację @meganinx nie prezes jest dłużnikiem tylko spółka.

Ja bym się pokusił o złożenie do sądu wniosku o upadłość spółki, co prawda jeśli spółka jako taka, funkcjonuje sąd raczej nie przychyli się do tego wniosku ale czasami taki "straszak" pomaga. Jednak to na samym końcu, jeśli inne metody zawiodą.

Dziękuję.
Postaram się może pozyskać dane kontrahentów. A nuż znajdzie się jakiś stały klient, ale jak znam życie, to mi dadzą tylko dane byłych klientów.

Wygląda na to, że potem trzeba go postraszyć sprawą karną...

Na innym portalu wyczytałem żeby powiadomić urząd skarbowy, że to jakiś depozyt nieprawidłowy i mu zrobią ciepło. Ale co to dla mnie za biznes, jak fiskus ma pierwszeństwo w egzekucji. Pewnie zresztą grzywny w sprawach karnych też...

Powrót