Jak dowiedziec sie co jest przedmiotem spadku?

• Autor wątku Autor wątku albgos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

albgos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serecznie !

Mam problem jestem matka i reprezentuje dzieci w sprawie spadkowej.
ze wzgledu na konflikt z rodzina nie moge sie dowiedziec co jest spadkiem.
Byłam w sadzie i pani z sekretariatu oznajmila mi ze to mój problem jak i od kogo sie dowiem co jest przedmiotem spadku.Mam pytanie?

Czy sad w pismie wzywajacym do stawienia sie na rozprawe nie zaznacza co jest przedmiotem spadku?W jakim sposób moge sie dowiedziec i przygotowac do rozprawy niewiedzac nic.
prosze o pomoc
Pozdrawiam

ps.Prosze o pomoc

Pani jest wniosodawcą o stwierdzenie nabycia spadku?? Po kim? w skład spadku mogą wchodzić nieruchomości, ruchomości

Sprawa istotna to czy wiadomo coś Pani na temat spadku? jeżeli nie to zgodnie z poniżej traktującym art.:

Art. 647. (570) W celu stwierdzenia, czy istnieje testament i gdzie się znajduje, sąd spadku może nakazać złożenie oświadczenia w tym przedmiocie, stosując odpowiednio tryb przewidziany do wyjawienia przedmiotów spadkowych.

Dziekujeza odpowiedz.
Nie jestem wnioskodawca..Wnioskodawca jest oj były tesc. Jest to spadek po nie zyjacej Tesciowej,od lat 5.A ja reprezentuje Dzieci poniewaz mój były maz nie zyje.Jakie pismo moge złozyc do sądu by uzyskac odpowiedz na temat przedmiotu spadku,oraz czy Sad musi mnie poinformowac co jest przedmiotem spadku.Rozprawa ma byc w lutym 2010.

Art. 656. Sprawy o wyjawienie przedmiotów spadkowych sąd rozpoznaje na rozprawie, wzywając oprócz wnioskodawcy tych, którzy są uprawnieni do wystąpienia z wnioskiem o wyjawienie przedmiotów spadkowych, jeżeli są mu znani.

Art. 637. § 1. (558) Na wniosek tego, kto uprawdopodobni, że jest spadkobiercą, uprawnionym do zachowku lub zapisobiercą, albo wykonawcy testamentu, wierzyciela mającego pisemny dowód należności przeciwko spadkodawcy lub właściwego urzędu skarbowego sąd postanowi sporządzenie spisu inwentarza.

Nie prościej przejrzeć akta?

A dzieci pełnoletnie...

Witam w sadzie nie chcieli powiedziec ,czy w biurze podawczym mozna zrobic wglad do akt? Poniewaz w sekretariacie wydziału nie mogłam sie dowiedziec.Dzieci nipełnoletnie.

Ostatnia edycja:
Idzie pani do sekretariatu wydziału cywilnego - podać sygnaturę akt i poprosić o wgląd.
Jako rodzic jest pani przedstawicielem ustawowym dzieci. W dziale spadku dopiero potrzebować będzie pani zgody sądu opiekuńczego na dokonanie działu spadku w imieniu dzieci.

Dziekuje !
Pozdrawiam ,Zdrowych Spokojnych Swiat Bozego Narodzenia

Powrót