jak dziedzicze po rodzicach?czy tylko po ojcu?

• Autor wątku Autor wątku Jotjot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jotjot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Kiedy zmarla moja mama (1981) nie bylo zadnych spraw o spadek, ojciec wzial wszystko. Pozniej ozenil sie po raz drugi, ta zona tez umarla. po niej nie odziedziczyl nic. przed tyg sam umarl. jak ja dziedzicze? Nie mam rodzenstwa. Ale ojciec ma jeszcze jedna corke? Dostaniemy po rowno, 1/2 na glowe? czy moze ja wiecej? Bo i po mamie? (tej drugiej corki mama zyje)

Kiedy zmarla moja mama (1981) nie bylo zadnych spraw o spadek, ojciec wzial wszystko.
Dysponował. Bo skoro sprawy spadkowej nie było - to formalnie nie odziedziczył spadku. Tym bardziej, jeśli mama nie pozostawiła testamentu na niego tylko - to nie dziedziczy on sam, tylko z Tobą po połowie.

ta zona tez umarla. po niej nie odziedziczyl nic
Znaczy się - odziedziczył po drugiej żonie ktoś inny, czy po prostu nikt nie robił sprawy spadkowej?

Pierwsza rzecz - sprawa spadkowa po mamie. Dziedziczysz - jak wskazałem - po 1/2 z ojcem.

Po ojcu zaś - dziedziczysz, w braku testamentu, (skoro zmarła przed nim jego ostatnia żona) po 1/2 z tym drugim ojca dzieckiem.

Niestety, Sąd może zawiesić postępowanie spadkowe po ojcu do czasu dokonania podziału majątku wspólnego małżonków: Twoich rodziców (jeśli coś takiego nie zostało dokonane w sprawie rozwodowej, albo po niej) - żeby ustalić, jaka część ich majątku dorobkowego otrzymał Twój ojciec po rozwodzie.

Z calego serca ci dziekuje, Tomu.
troche mi sie rozjasnia...
1. mama moja zmarla. nie bylo testamentu ( nie bylo tez rozwodu!)
2 po taty drugiej zonie (byli razem po smierci mamy 1983-2005) dziedziczyly tylko jej dzieci ( mieli rozdzielnosc majatkowa! a po za tym byl jej testament)
3. jesli dobrze zrozumialam to powinnam odziedziczyc 75 % a to drugie dziecko 25%
czy tak?
mam sie spieszyc z sprawa (SAD) o spadek po mamie?

Powrót