Jak egzekwować pieniądze od sp. z.o.o.

• Autor wątku Autor wątku Dalien
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dalien

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam serdecznie!

Chciałbym prosić o poradę jak postąpić w sytuacji kiedy spółka z.o.o. nie chce wypłacić mi pieniędzy.

Prace zakończone zostały w połowie stycznia, zaraz po tym spółka zniknęła – firma jest zamknięta na 4 spusty, spuszczone psy brak kontaktu. Inwestor wypłacił terminowo wszystkie pieniądze dla spółki która miała się rozliczyć z podwykonawcami i ani śni mu się dopłacać do interesu.

Mam podpisane faktury na ponad 40 tys. zł, wysłane zostało wezwanie do zapłaty. Proszę o poradę jaki pierwszy krok powinienem uczynić aby odzyskać swoje pieniądze.

Pozdrawiam serdecznie

Przede wszystkim musi Pani się uzbroić w cierpliwość - bo sprawa ta może długo trwać.
Piszę to z doświadczenia bo zajmowałem się kilkoma takimi sprawami.

W pierwszej kolejności należy uzyskać odpis z rejestru...

1. uzyskać nakaz zapłaty przeciwko spółce z o.o.
2. udać się do komornika, który stwierdzi prawdopodobnie bezskuteczność egzekucji.
3. jeśli będzie tak jak w pkt.2 wystąpić z art. 299 ksh przeciwko członkom zarządu o roszczenia zasądzone w stosunku do spółki.
4. jeśli nie było wniosku o upadłość, to można zgłosić do prokuratury wniosek z art. 586 ksh przeciwko członkom zarządu.
5. można także wystąpić do Sądu, z art. 373 prawa upadłościowego i naprawczego- o zakazanie prowadzenia działalności gospodarczej przez członków zarządu tej spółki.
6. jeżeli będą podstawy, można również się zastanowić, nad pociągnięciem do odpowiedzialności członków zarządu z art. 300 § 1 lub § 2kk

Jednakże zanim Pan coś wyegzekwuje, upłynie duużo czasu:/

Na marginesie dodam, że jeżeli inwestor zaakceptował podwykonawcę, to można dochodzić również zapłaty tej kwoty od inwestora, gdyż odpowiada on solidarnie z wykonawcą.Zob. Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z 2008-10-17, I CSK 106/08

--
dementii

Ostatnia edycja:
Powrót