jak go wydziedziczyć

• Autor wątku Autor wątku wanessa31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wanessa31

Użytkownik
Odpowiedzi
103
Moj wujek (bezdzietny kawaler) przed śmiercą wykupił mieszkanie. Ma jeszcze brata (rownież bezdzietnego kawalera;) i siostrę (moja mama). Brat od lat nie utrzymywał z nim, ani z nami kontaktów, nie był nawet na pogrzebie, prawdopodobnie nie wie nawet, ze mu sie coś należy po zmarłym. Nie reaguje na wszelkie nasze proby kontaktu z nim
Jak ta prawe "ugrysc"?
Z góry dziękuje

Z tego co Pani napisała dziedziczenie ustawowe po 1/2 brata i siostry zmarłego wchodzi w grę. Skoro zmarły go nie wydziedziczył to wy tym bardziej, więc co zamierza Pani jeszcze osiągnąć?
--
dementi

a co w sytuacji kiedy on nie wniósł wniosku o nabycie spadku (a mija juz rok) i komplretnie sie ta sprawa nie interesuje. Czy moja mam moze w jakis sposób dysponowac tym mieszkaniem np wynając?

lege artis siostra powinna wystąpić o stw.nabycia spadku albo zgodnie udać się z bratem i u notariusza uzyskać poświadczenie dziedziczenia , aby legalnie dysponować prawem do lokalu i go wynająć..
--
dementii

przepraszam, ze zanudzam. Ale co w sytuacji kiedy z tym człowiekiem nie da sie dogadać, nie wpuszcza siostry do domu, nie odpowiada na listy.
Czy mozna np wynając to mieszkanie bez jego zgody i połowe pieniędzy mu odkładać?

przeprowadzić spadek sądownie. Następnie można zrobić dział spadku z przyznaniem mieszkania na rzecz siostry za spłatą na rzecz brata. I wówczas siostra zostanie wyłączną właścicielką i będzie mogła samodzielnie wynająć.

A druga możliwość, jeśli nie będzie działu spadku z przyznaniem siostrze mieszkania na wyłączną własność, to potrzebna jest zgoda sądu na wynajem mieszkania, gdyż jest to czynność przekraczająca zwykły zarząd, dla której wymagana jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W tym orzeczeniu być może sąd umieści punkt , że pieniądze z wynajmu przypadające współwłaścicielowi należy umieszczać na wskazane przez niego konto albo do depozytu - skoro nie chce ich odbierać.
--
dementii

Powrót