Jak i u kogo reklamować towar, który był już w naprawie?

• Autor wątku Autor wątku civer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

civer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Dzień dobry,

20 lipca 2013 roku kupiłem smartfon i dokupiłem do niego dodatkowe ubezpieczenie:
- rok ubezpieczenia od przypadkowego uszkodzenia
oraz
- dodatkowy rok na awarię sprzętu (dodatkowy rok = ponad ustawowe 2 lata, czyli to ubezpieczenie zaczyna się dopiero 10.07.2015)

W ciągu pierwszego roku zdarzyło się przypadkowe uszkodzenie (stłuczony ekran), więc skorzystałem z ubezpieczenia, telefon poprzez ubezpieczyciela trafił do autoryzowanego serwisu i wrócił naprawiony, w 100% sprawny.

Obecnie jednak telefon ponownie uległ awarii, tym razem bez udziału żadnych czynników zewnętrznych. Po prostu przestał działać jeden z przycisków poniżej ekranu dotykowego.

W jaki sposób powinienem teraz reklamować towar?

Czy w związku z tym, że telefon był już w naprawie (w autoryzowanym serwisie) poprzez ubezpieczyciela, mogę złożyć reklamację u sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru z umową? (przyznam że wersja byłaby najwygodniejsza, bo bezkosztowa)
Jeśli nie, co o mi pozostaje? Czekanie z reklamacją do 10 lipca, by zgłosić ją u ubezpieczyciela?

civer napisał:
mogę złożyć reklamację u sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru z umową? (przyznam że wersja byłaby najwygodniejsza, bo bezkosztowa)

Możesz.

Skoro mogę, jakie są szanse na jej uznanie? Czy sprzedawca może odrzucić reklamację ze względu na to, że telefon był już w naprawie i miał wymieniony panel przedni, w związku z czym nie jest to już ten produkt, który on sprzedawał?

Jest to o tyle ważne, że w przypadku odrzuceniea reklamacji właśnie z tego powodu, blokuję sobie roszczenia poprzez ubezpieczyciela po 10 lipca (ubezpieczyciel zaznacza maksymalnie kilkudniowy czas od czasu stwierdzenia usterki, a obecność telefonu u sprzedającego = przyznanie, że usterka wystąpiła już w czerwcu)

civer napisał:
Skoro mogę, jakie są szanse na jej uznanie? Czy sprzedawca może odrzucić reklamację ze względu na to, że telefon był już w naprawie i miał wymieniony panel przedni, w związku z czym nie jest to już ten produkt, który on sprzedawał?

Jest to o tyle ważne, że w przypadku odrzuceniea reklamacji właśnie z tego powodu, blokuję sobie roszczenia poprzez ubezpieczyciela po 10 lipca (ubezpieczyciel zaznacza maksymalnie kilkudniowy czas od czasu stwierdzenia usterki, a obecność telefonu u sprzedającego = przyznanie, że usterka wystąpiła już w czerwcu)

Jak stwierdzić, czy niezgodność towaru z umową istniała w chwili wydania rzeczy?

Ustawa wprowadza domniemanie, iż niezgodność, która została wykryta przed upływem 6 miesięcy od wydania rzeczy, istniała już w chwili zakupu (art. 4 ust. 1).

Oznacza to, iż kupujący nie musi udowadniać (np. poprzez powoływanie rzeczoznawcy), iż niezgodność istnieje, gdyż to sprzedawca, który twierdzi, że było inaczej, ma obowiązek to wykazać.
Natomiast wykrycie niezgodności towaru z umową po upływie 6 miesięcy skutkuje możliwością oddalenia reklamacji przez sprzedawcę, jeśli stwierdzi on, że do powstania niezgodności (wady) przyczynił się konsument.
Dochodzenie swoich praw przez konsumentów po upływie 6 miesięcy od wydania rzeczy, może być trudniejsze.

Pełny tekst do znalezienia w google.pl

Powrót