Jak interpretować licencje komercyjna / nie komercyjna

• Autor wątku Autor wątku quality44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

quality44

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Rozumiem ze oprogramowania na licencji komercynej nie mozna wykorzystywac do celow komercyjnych ( niby ).

Podam przykład strona szuki.pl ( jak wiele innych) wykorzystuje mape google maps do przedstawiania lokalizacji na mapie. Strona jak nabardziej komercyjna i dosc duza, a warunki korzystania z google maps nie pozwalaja na korzystanie z mapy w celach komercyjnych.

Jak to działa bo juz sie gubie ?

Jesli by brac wszystko tak dokladnie pod uwage to mape google moglbym wykorzystac tylko na stronie domowej pokazujac gdzie mieszkam, na blogu gdzie mam chociaz jedna reklame niestety tez juz bym jej nie mogl umiescic.

Mozna sie pokusic o stwierdzenie ze mozna jej uzywac na stronach komercyjny ale nie mozna na takowej mapie zarabiac, jednak nawiazujac nadal do przykladu szuki.pl jest strona wyszukujaca i glownie opiera sie o lokalizacje (czyli mape google), a mimo to ja posiada. Nie sadze zeby wykupili licencje komercyjna (o ile wogole taka istnieje dla google maps), gdyz maja informacje o licencji na mapie. Czy działaja nielegalnie ? Czy jest inne wyjasnienie ?

Zastanwiał się ktoś nad tym i czy ktos zna odpowiedz na to nurtujace mnie pytanie ?

Pozdrawiam

quality44 napisał:
Mozna się pokusić o stwierdzenie ze można jej używać na stronach komercyjny ale nie można na takowej mapie zarabiać, jednak nawiązując nadal do przykładu szuki.pl jest strona wyszukująca i głównie opiera się o lokalizacje (czyli mapę google), a mimo to ja posiada. Nie sadze żeby wykupili licencje komercyjna (o ile w ogóle taka istnieje dla google maps), gdyż maja informacje o licencji na mapie. Czy działają nielegalnie ?
A na jakiej podstawie sądzisz, że nie została wykupiona licencja na wykorzystanie tej mapy? Bo ja sądzę, że wykupili odpowiednią licencję i działają legalnie... :)
Ale oczywiście jedynym miarodajnym źródłem informacji byłby sam portal...
Rozumiem ze oprogramowania na licencji komercyjnej nie można wykorzystywać do celów komercyjnych ( niby ).
A tak dokładniej, to co przez to rozumiesz...?

Rozumiem ze oprogramowania na licencji komercynej nie mozna wykorzystywac do celow komercyjnych ( niby ).
Coś chyba źle Pan rozumie.

Tutaj pojawia się też kwestia co to znaczy wykorzystywanie komercyjne.. czy odnosi się to tylko do stron np. firmowych, czy też podpada pod to określenie strony jak to nazwał Pan 'domowe', ale na których są reklamy i jakby nie patrzeć strona zarabia przez to na siebie. To również podpada pod komercje bo produkuje przychód.

_chris_ napisał:
A na jakiej podstawie sądzisz, że nie została wykupiona licencja na wykorzystanie tej mapy? Bo ja sądzę, że wykupili odpowiednią licencję i działają legalnie... :)
Ale oczywiście jedynym miarodajnym źródłem informacji byłby sam portal...A tak dokładniej, to co przez to rozumiesz...?

Sadze tak dlatego ze na mapie widnieje logo google i podpis z warunkami licencji. Poza tym nie sadze aby google wogole udostepnialo licencje komercyjna na swoje produkty, bynajmniej jeszcze sie nigdy z tym nie spotkalem.

Co do drugiego pytania to to niby oznacza wlasnie ten przyklad ktory podalem, ze nie mozna a korzystaja :D
Colder napisał:
Coś chyba źle Pan rozumie.

Tutaj pojawia się też kwestia co to znaczy wykorzystywanie komercyjne.. czy odnosi się to tylko do stron np. firmowych, czy też podpada pod to określenie strony jak to nazwał Pan 'domowe', ale na których są reklamy i jakby nie patrzeć strona zarabia przez to na siebie. To również podpada pod komercje bo produkuje przychód.

No wlasnie o tym pisalem, ze nawet na stronie gdzie sa reklamy nie mozna korzystac z oprogramowania komercyjnego. Po co wiec google udostepnia tak rozbudowane API do korzystania z mapy ? Nie sadze zeby witryna ktora wykorzystuje mozliwosci API google maps nie zarabiala na reklamie. Nie sadze tez ze kupuja licencje google ( o ile tak jak wspomnialem taka istnieje - nawet jesli by istniala wiekszosc firm nie byloby na nie stac).

Macie jakies wytłumaczenie tego ?

Dalej nie widzę podstaw, na których twierdzisz, że gooole nie oferują licencji komercyjnej na swoje mapy. A pytałeś się gooogle o taką licencję komercyjną i dostałeś milczącą odmowę, aby twierdzić, że gooogle nie udziela licencji komercyjnych?

Weź pod uwagę, że licencje (ściślej mówiąc ich warunki) stanowią w ogólności tajemnice handlowe przedsiębiorstw (licencjobiorców) i nie ma żadnych powodów, aby się nimi chwaliły przed osobami trzecimi...

Jeśli chodzi o link do warunków licencyjnych, to bardzo dobrze, że jest umieszczony w tak widocznym miejscu, bo wszyscy mają szansę zapoznać się z nimi i uniknąć takich kłopotów, jakie są przypadłością osób korzystających z innych map, a które nie wpadły na to, aby poszukać w serwisie podstron określających warunki korzystania z utworów zawartych na stronach.

I jest to niezależne od tego, czy potraktujemy mapy jako utwory posiadające ochronę prawno - autorską (licencja z tytułu posiadania majątkowych praw autorskich) czy też jako produkty przemysłowe (licencja z tytułu praw do produktu).

I nie mylmy pojęć - oprogramowanie komercyjne z wykorzystaniem komercyjnym. Oprogramowanie komercyjne to termin umowny, w rzeczywistości liczy się tylko fakt sposobu wykorzystania danego oprogramowania - w użytku osobistym czy komercyjnym.

No dobrze, rozumiem mniej wiecej, jednak ciagle mnie dreczy ta mapa google :) W licencji wyczytalem takie cos:
Mapy Google, w tym wyniki lokalnego wyszukiwania, mapy i zdjęcia, są udostępniane użytkownikowi tylko do osobistego, niekomercyjnego użytku. Mapy Google są udostępniane użytkownikowi biznesowemu wyłącznie do użytku wewnętrznego i nie mogą być redystrybuowane w celach komercyjnych. Użytkownik może korzystać z danych map oraz wyświetlać je, używając Interfejsu API Map Google zgodnie z warunkami umowy interfejsu API.

Jak mam to rozumiec ?
"Google są udostępniane użytkownikowi biznesowemu wyłącznie do użytku wewnętrznego" czy to znaczy ze mozna je spokojnie wyswietlac na stronie ? No bo chyba nie zebym tylko ja jako tworca strony mogl sobie na nia patrzec. j to rozumiem ze mozna z niej korzystac w celu wyswietlenia np adresu swojej firmy, albo miejsca w ktorym znajduje sie nasz "produkt". Wnioskujac tak strony tj. szuki.pl nie musialyby miec licencji komercyjnych.
" redystrybuowane w celach komercyjnych" - Rozumiem ze po prostu nie mozna sprzedawac produktow a konkretnie mapy i uzyskiwac w ten sposob jakis dochod z tego tytulu.

Dobrze rozumiem ?

użytek wewnętrzny w przedsiębiorstwie to nie jest jakieś bardzo ścisłe określenie. Generalnie chodzi o wykorzystywanie oprogramowania wewnątrz firmy - czyli nie jest ono bezpośrednio wykorzystywane w celach komercyjnych. Zamieszczenie mapy na ogólnodostępnej stronie www byłoby, jak dla mnie, przekroczeniem tego typu wykorzystywania, jako, że byłoby to działanie stricte komercyjne (reklama/ promocja przedsiębiorstwa lub jego produktów), stanowiąc dodatkowo rozpowszechnianie utworu (Art.50. upaipp), na które to, niezależnie od innych czynników zgodę właściciela praw autorskich trzeba posiadać.

Punkt z google maps FAQ FAQ - Google Maps API - Google Code

Can I use the Google Maps API on a commercial website?

As long as your site is generally accessible to consumers without charge, you may use the Google Maps API. For example, if your website is supported by advertising, it likely falls within the Google Maps API Terms of Service. If you charge people to place information on your map (e.g. to list their homes for sale), but you display this information using the Google Maps API on a free part of your site, you'll also meet the Google Maps API Terms of Service.

However, not all commercial uses are allowed. If your site meets any of the following criteria you must use Google Maps API Premier:

* Your site is only available to paying customers.
* Your site is only accessible within your company or on your intranet.

Remember, Google reserves the right to suspend or terminate your use of the Google Maps API at any time, so please ensure that you read the Terms of Service carefully.

Czyli strona firmy, która nie pobiera opłat za korzystanie z niej możne używać Google Maps API za darmo. Komercyjność jest tutaj rozumiana jako zarabianie na dostępie do mapy, a nie czy strona należy do osoby prywatnej czy firmy.

Powrót