Jak interpretować ugodę w sprawie kontaktów z dziećmi

• Autor wątku Autor wątku Rastaziom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rastaziom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Chciałbym prosić o poradę w sprawie interpretacji ugody sądowej dotyczącej kontaktów z dziećmi. Oto najważniejsze informacje:
Ugoda została zawarta w Sądzie Rejonowym w Lublinie w grudniu 2025 r.
Dotyczy moich kontaktów z dziećmi
Zgodnie z ugodą:
w każdy pierwszy tydzień ferii zimowych dzieci są przy mnie od soboty 09:00 do soboty 16:00;
regularne kontakty w trakcie roku: każdy wtorek po szkole i 1. i 3. piątek miesiąca;
inne weekendy i dni tygodnia – zgodnie z ugodą lub pozostają przy matce.
Problem:
Ferie w 2026 r. zaczynają się 16.02.
Pierwsza sobota pierwszego tygodnia ferii przypada 21.02.
Matka odmawia wydania dzieci w dniach przed sobotą 21.02 (np. wtorek 18.02 i piątek 20.02), twierdząc, że „normalny grafik kontaktów nie obowiązuje w ferie” i że drugi tydzień ferii automatycznie należy do niej.
W ugodzie nie ma zapisu mówiącego, że drugi tydzień ferii automatycznie przypada matce ani że ferie zawieszają normalny grafik kontaktów.
Podobna sytuacja miała miejsce w święta Bożego Narodzenia 2025. W ugodzie mam zapis że dzieci spędzają ze mną pierwszy dzień świąt czyli 25.12 (czwartek) i nie ma zapisu że drugi dzień świąt przypada matce. Nie ma też zapisu że okres świąteczny wyłącza grafik normalny. 26.12 rozpoczynał się mój pełny weekend z dziećmi i postanowiłem że ten dzień dzieci spedza z matką. Chciałem zabrać dzieci na resztę weekendu 27-28.12 ale matka mi odmówiła.

Zasadniczo - miejsce pobytu ustalone jest przy matce a zatem ugoda wyznacza dni i godziny kontaktów rodzica niezamieszkującego na stałe z dziećmi. Pozostałe dni nie wymienione w ugodzie dzieci spędzają w miejscu ich stałego pobytu tj. przy matce. Interpretując to obiektywnie to ferie czy okres wakacji wyłączają grafik regularny tj. obowiązujący w roku szkolnym. Wydaje się, że taki zamiar miały strony ustalając te szczególne okresy i oddzielne regulacje co do nich. Podobnie trzeba interpretować okres wakacji. Przekładając to na pana pytanie w ferie dzieci spędzą czas z Panem od soboty 21.02 do soboty 28.02. Jeżeli ferie w tym roku zaczynają się w lubelskiem od 16.02. to do czasu ich zakończenia nie obowiązuje kontakt 'szkolny' tak więc stanowisko matki, jest wg mnie słuszne i pozostaje w zgodzie z literalnym zapisem ugody. Co do Bożego Narodzenia to jednak formalnie jest to także tradycyjnie czas wolny od zajęć szkolnych w okresie od 22.12 do 6.01 więc jak wyżej.

@Rastaziom
Byrhtnoth napisał:
Zasadniczo - miejsce pobytu ustalone jest przy matce a zatem ugoda wyznacza dni i godziny kontaktów rodzica niezamieszkującego na stałe z dziećmi. Pozostałe dni nie wymienione w ugodzie dzieci spędzają w miejscu ich stałego pobytu tj. przy matce. Interpretując to obiektywnie to ferie czy okres wakacji wyłączają grafik regularny tj. obowiązujący w roku szkolnym. Wydaje się, że taki zamiar miały strony ustalając te szczególne okresy i oddzielne regulacje co do nich. Podobnie trzeba interpretować okres wakacji. Przekładając to na pana pytanie w ferie dzieci spędzą czas z Panem od soboty 21.02 do soboty 28.02. Jeżeli ferie w tym roku zaczynają się w lubelskiem od 16.02. to do czasu ich zakończenia nie obowiązuje kontakt 'szkolny' tak więc stanowisko matki, jest wg mnie słuszne i pozostaje w zgodzie z literalnym zapisem ugody. Co do Bożego Narodzenia to jednak formalnie jest to także tradycyjnie czas wolny od zajęć szkolnych w okresie od 22.12 do 6.01 więc jak wyżej.
Moj pełnomocnik twierdzi że jeśli nie ma w ugodzie zapisu co do świątecznego grafiku który wyłącza kontaktu w normalne dni to obowiązuje normalny grafik. Powiedział też że ta ugoda zaproponowana przez sąd jest stworzona tak aby zobaczyć czy jesteśmy w stanie się dogadać

Powrót