Jak jest w Rosji?

• Autor wątku Autor wątku niedzielan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niedzielan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam
Mam nadzieję, że ktoś to przeczyta i podzieli się ze mną swoim doświadczeniem lub wiedzą.

Mój znajomy ma pomysł aby założyć biznes w Rosji. Firma jaką prowadzi specjalizuje się w produkcji pokryć dachowych. Ma dość dużo wolnych środków i zastanawia się czy nie spróbować na rynku zagranicznym. Raczej myślał o wschodzie (szczególnie o Rosji - ze względu na duży rynek)
Problem tkwi w tym, że nie może znaleźć wszystkich potrzebnych informacji aby zdecydować czy w ogóle opłaca się taki krok.

Pomijając wszelkie łapówki, które są tam pewnie chlebem codziennym (niepisane prawo). Czy ktoś z was próbował swoich sił w Rosji? Czy ktoś był tam i orientuje się jak ciężko zarejestrować firmę? Jak jest z wzięciem kredytu na działalność? Jak zachowują się konsumenci ? Mają zaufanie do zagranicznych produktów?
Chodzi głównie o mikrootoczenie gdyż makrootoczenie można spokojnie opisać na podstawie danych z różnych statystyk.

Bardzo proszę o pomoc osób, które coś wiedzą na ten temat.
Pozdrawiam

Napisałem to w złym temacie?
Jeśli tak to proszę kogoś z moderatorów o przeniesienie. To bardzo ważna sprawa dla mnie i zależało by mi aby ktoś podzielił się własnymi doświadczeniami w tym aspekcie.
Z góry dziękuje

to nie są pytania prawne- to pytania na spotkanie "przy piwie"....

Powrót