Jak jest wyliczanie wynagrodzenie na L4 w czasie ciąży?

• Autor wątku Autor wątku Hania14
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hania14

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
jestem w zagrożonej ciąży, od 3 miesiąca jej trwania na zwolnieniu lekarskim. Mam podpisaną umowę na 1600 zł brutto, jednakże pensję dostawałam co miesiąc w kwocie 1500 zł netto (przelew bankowy tyt. WYNAGRODZENIE), ponieważ jest tam doliczana premia.
Podczas zwolnienia otrzymuję wynagrodzenie 1224 zł netto. Na jakiej podstawie jest ono naliczane? Czy na zwolnieniu w ciąży nie przysługuje mi wynagrodzenie równe średniej z ostatnich 12 miesięcy czyli 1500 zł?

Wszystko zależy od tego co deklarował pracodawca gdy pracowałaś.
Kwota którą podałaś pasuje do stwierdzenia, że pracodawca odprowadzał składki od najniższego wynagrodzenia (premię wypłacał na czarno).

Tylko, że pracodawca zapierał się wcześniej, że podatek od premii jest również odprowadzany. Teraz uważa, że te niecałe 300 zł, których brakuje w przelewie, to ekwiwalent za ubiór, który na zwolnieniu mi się nie należy. W żadnym regulaminie oraz umowie nie ma wzmianki na temat ekwiwalentu...

Jeśli księgował to jako ryczałt BHP to od tego nie ma składek i ma rację. Zależy jak to uwzględniał na liście płac. Informacja o ryczałcie BHP powinna być w umowie albo regulaminie bo zwalnia pracodawcę np. z przydzielania ubrań w zamian za ekwiwalent.

Dziękuję bardzo za pomoc. Sprawdzę paski płacowe i wszystko bedzie jasne ;-) Pozdrawiam.

Powrót