jak legalnie moge wyjechac z włoch z moim synkiem?

• Autor wątku Autor wątku violaaaxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

violaaaxxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam wszystkich! z góry dziekuje za pomoc. prawde powiedziawszy to niewiem od czego zaczac. jestem we włoszech od 11lat. w 2003 wyszłam tu za mąż ślub cywilny w 2005 urodził sie mój synek a w 2006 wzielismy ślub kośćielny w polsce! no i sie zaczeło!! mój mąż włoch cierpi na jakies schorzenie obsesyjnej zazdrosci masakruje mnie od 5lat zniszczył wszystko ostatnia kłótnia skonczyła sie ze zostałam pobita i straciłam prace przez niego. chcem odejsc i tu moje pytanie od czego mam zaczac???? straszy ze zabierze mi synka. jak legalnie mam wyjechac? czy to mam gdzies zgłosic? isc na carabinierów? pomocy może ktos miał podobna sytuacje? prosze o porady jestem załamana.

czesc.słuchaj troszke podobna jest moja sytuacja ale na pewno nie taka jak twoja.ja jestem tu od 6 lat tez mam córeczke z włochem ale bez ślubu wiec ni podpowiem ci nic w sparwie rozwodowej.Ja odrazu jak sie urodziła córeczka a urodziła sie tutaj we włszech zrobiłam jej w polsce polskie obywatelstwo zamieszkanie pesel paszport na to wszystko jest potrzebna zgoda ojcatzn.. jego podpis.teraz chce wyjechać z córka do polski na pobyt stały bo z ojcem mojej córki nie mieszkamy od 2 lat moja córka obecnie ma 2 i pół roczku.wiec wybrałam sie do adwokata aby nie miec żadnych problemów z wyjazdem doradziła mi zebym razem z ojcem córki napisała kartke ktora pozwala jej na wyjzd na pobyt stały.oczywiście napisał......słuchaj nie bede sie rozpisywała za bardzo mój e mail to dori20@vp.pl pisz jak masz pytania

Tu sytuacja jest inna. Włosi są bardzo zaborczy. Co drugie małżeństwo tam się rozpada. Zgłosić to należy do policji albo carabinierów. Oni doradzą co dalej. Chyba też istnieje możliwość założenia sprawy rozwodowej w Polsce. Znam przypadek, że ślub był w Polsce, a rozwód został orzeczony w USA.

Powrót