Jak legalnie sprzedać towar?

• Autor wątku Autor wątku empolako
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

empolako

Witam wszystkich. Od kilku lat mieszkam w Niemczech i legalnie pracuję oraz płacę podatki. Posiadam firmę budowlaną, jednoosobową. Tzw. Gewerbe. Niedawno wpadłem na pomysł aby sprzedawać na niemieckim ebayu orzechy laskowe. Moja rodzina w Polsce posiada ogromny sad z orzechami stąd miałbym je właśnie od nich. Problem jest w tym, że orzechy dostanę za darmo. Może wydawać się śmieszne, ale to naprawdę jest dla mnie problem, ponieważ nie wiem jak mógłbym je sprzedać, żeby nie mieć problemów z niemieckim urzędem skarbowym. Czy ktoś mógłby mnie jakoś nakierować? Za pomocne odpowiedzi wyślę każdemu kto zechce pare kilo orzeszków hehehe :) Bardzo smaczne i zdrowe, a nawet są i luskane :) Cierpliwie czekam na odpowiedzi i pozdrawiam.

Nie wiem czy nadal masz ten dylemat...Jeśli tak to spieszę z informacją.
Spokojnie możesz rozpocząć ten swój biznesik na eBayu, ale musisz się liczyć, że w pewnym momencie ktoś (he he he...wiadomo kto...) się zainteresuje. Wtedy pogadaj ze swoim "steuerberaterem" - a takiego zapewne masz bo swoją "gewerbe" jakoś rozliczasz - on ci powie co i jak. Powodzenia!;)

Powrót