Jak legalnie występować na ulicach Berlina, coś ala "mim"

• Autor wątku Autor wątku Basiaa111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Basiaa111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Wszystkich serdecznie na forum.

Mam na imię Basia.
Jadę do znajomych do Berlina. Będę tam jakiś czas. Chcę w wolnych chwilach trochę dorobić (na drobne wydatki podczas pobytu) i przy okazji spróbować czegoś nowego, a mianowicie na ulicach Berlina robić występy artystyczne ale takie coś w stylu "mina" tylko takiego raczej z tych stojących w bezruchu.
Myślę, że spodoba to się ludziom. Będę oczywiście odziana w wyjątkowe i niepowtarzalne ozdoby i ciuchy.
Ogólnie powiem, że jestem z zawodu aktorką ale jeszcze nie miałam do czynienia z tego typu doświadczeniem na ulicy.
Ogólnie z swoimi przyrządami będę zajmować nie więcej jak może 2 metry kwadratowe. Chcę raczej w jednym miejscu występować.
Chciałbym Państwa zapytać jak sprawa w Berlinie na takie pokazy wygląda od strony prawnej, ponieważ chcę występować legalnie i nie narazić się policji.
Trzeba się gdzieś zgłosić o pozwolenie, zapłacić? W jakich miejscach można dawać takie występy?
Oczywiście miejscami gdzie by mi zależało dawać takie występy byłby miejsca gdzie jest dużo ludzi i przede wszystkim dużó turystów.
Jeśli mogli by Państwo mi pomóc to bardzo bym prosiła.
Pozdrawiam ciepło.

Basiu, różnie to jest w różnych miastach niemieckich. Ale chodzi tu o Berlin, więc odpowiadam Ci tak: nie musisz mieć specjalnego zezwolenia i uiścić jakąś opłatę (Berlin lubi artystów na prezentujących swą sztukę na ulicach). Ale taka zupełna wolność też tutaj nie panuje; w pewnych uzasadnionych przypadkach, w konkretnych miejcach, mogą Ci zabronić Twoich mimicznych prezentacji, bo np. przeszkadzać będzie to (rzekomo) jakiemuś sklepowi, albo wskutek twojego wielkiego talentu zbierać się będzie zbyt duża widownia, która utrudniała będzie ruch pieszych w tym miejscu. Jeśli chcesz się dowiedzieć z lepszego źródła, to zadzwoń do urzędu w Berlinie, który ma specjalne biuro do tych spraw, a mianowicie pod nummer: 0049 (jeśli z Polski) 30-9029-29000. Problem może być tylko wtedy, jeśli nie będziesz umiała mówić po niemiecku, ale na pewno masz kogoś, kto to potrafi. Pod tym numerem telefonu powiedzą Ci wszystko na ten temat. Powodzenia!

Powrót