Jak "legalnie" zrezygnować z stazu

• Autor wątku Autor wątku Nielubietubyc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nielubietubyc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.

Jestem na stażu z PUP z funduszy europejskich i jest strasznie, wogóle to nie jest praca dla mnie a do tego muszę wstawać o 5 i wracam 17-18, bo tak mam autobusy. Chcę jak najszybciej zrezygnować bez zwrotu za badania i dojazd. Czy jezeli podejmę jednodniową pracę na umowę o dzieło, to czy staż zostanie przerwany bez konsekwencji ? Gdzie to muszę zgłosić i ile wcześniej ? czy mogę po prostu z dnia na dzien nie przyjsc?

Sledziłam wątki ale takiego typu nie ma konkretnie.

Nielubietubyc napisał:
Czy jezeli podejmę jednodniową pracę na umowę o dzieło, to czy staż zostanie przerwany bez konsekwencji ?
Tak, pod warunkiem, że przedstawisz w PUP tę umowę o dzieło.
Nielubietubyc napisał:
Gdzie to muszę zgłosić i ile wcześniej ?
Przede wszystkim na piśmie w PUP jak już będziesz wiedział od kiedy zaczynasz wykonywanie dzieła.
Natomiast wypada zawiadomić pracodawcę choćby ustnie.
Nielubietubyc napisał:
czy mogę po prostu z dnia na dzien nie przyjsc?
Tak, jeśli będziesz w stanie w PUP udokumentować podjęcie pracy. I jak już wcześniej wspomniałam, należy zawiadomić organizatora stażu, że nie będzie Cię w pracy, a nie po prostu nie przyjść. To nie przedszkole.

Dziękuję za odpowiedź. Jednak będę mieć umowę zlecenie na 2 tygodnie.

Czyli piszę pismo czy pierwsze zgłaszam w pracy ? Czy jest możliwość, że mi odrzucą tą rezygnację ?

Czy w ostatni dzień powinnam wziąć listę do podpisania ?

Nielubietubyc napisał:
Czyli piszę pismo czy pierwsze zgłaszam w pracy ?
Możesz jednocześnie. Na pewno zanim wybierzesz się do PUP poinformuj pracodawcę.
Nielubietubyc napisał:
Czy jest możliwość, że mi odrzucą tą rezygnację ?
Nie. Jako bezrobotna masz prawo szukać i podjąć pracę zarobkową.
Nielubietubyc napisał:
Czy w ostatni dzień powinnam wziąć listę do podpisania ?
A kiedy będzie ten ostatni dzień? Tzn. od kiedy będzie umowa?

prawdopodobnie umowę dostanę od 12 stycznia.

Czyli do PUP mam się zgłosić osobiście z rezygnacją tak ? przed 12 ?

Nielubietubyc napisał:
prawdopodobnie umowę dostanę od 12 stycznia.
Ale jesteś pewna, że tę umowę na piśmie otrzymasz?Bo jak już przerwiesz staż, to nie będzie odwrotu.
Nielubietubyc napisał:
Czyli do PUP mam się zgłosić osobiście z rezygnacją tak ? przed 12 ?
Możesz i przed 12-tym, możesz i 12-tego. Możesz i osobiście, możesz i pocztą. Najlepiej o tak szczegółowe procedury zapytać swojego PUP, bo skoro jest to staż współfinansowany ze środków UE, to w związku z jego zakończeniem będziesz mieć niejeden dokument do wypełnienia na miejscu.

a mogę zostać zatrudniona u rodzica ?

Jeśli będziesz faktycznie świadczyć pracę, to nie ma przeciwwskazań.

a może to jakoś ktoś zkontrolować?

skontrolować

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy faktycznie tam pracujesz? Oczywiście.
A czy zamierzasz "podjąć pracę fikcyjną" po to, aby uniknąć konsekwencji przerwania stażu?

Nie narazie nic nie chce, tylko rozważam wszystkie opcje i wątpliwości. Probuje znalezc inna prace, zebym mogła już tam pracować na stałe.

Mam jeszcze jedno pytanie,

Czy może iść ktoś inny za mnie do firmy,aby podpisali listę obecności ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nielubietubyc napisał:
Czy może iść ktoś inny za mnie do firmy,aby podpisali listę obecności ?
Nie bardzo rozumiem pytanie.
Listę obecności stażysty prowadzi organizator (pracodawca) i tam też ona powinna się znajdować przez cały miesiąc. Dopiero po zakończonym miesiącu organizator podpisuje ją i dostarcza do PUP do 5-tego dnia każdego miesiąca. W jakim celu ten "ktoś inny" miałby chodzić do firmy?

Kosssz napisał:
Nie bardzo rozumiem pytanie.
Listę obecności stażysty prowadzi organizator (pracodawca) i tam też ona powinna się znajdować przez cały miesiąc. Dopiero po zakończonym miesiącu organizator podpisuje ją i dostarcza do PUP do 5-tego dnia każdego miesiąca. W jakim celu ten "ktoś inny" miałby chodzić do firmy?

Ok źle sformułowałam . Chodzi mi o to czy jeżeli podejmę pracę od 30 stycznia A do 29 będę na stażu to czy ktos może zanieść moją listę do podpisania? Tutaj to wygląda tak że codziennie sama się wpisuje a na koniec miesiąca daje organizatorowi i do 2 dni nowego miesiąca muszę sama dostarczyć lub wysłać do Pup. Więc jeżeli nie będę mogła się udać z nowej pracy do starej w ciągu 2 tych dni to czy może rodzić lub znajomy iść po podpis organizatora z tą lista żeby nie przepadły mi pieniądze za staż ?

Nie rozumiem.
Podpisujesz się na liście obecności zostawiasz w miejscu odbywania stażu a organizator potwierdza podpisem że byłaś w tym dniu obecna.
Koniec na tym twoja rola się kończy.
Natomiast organizator ma obowiązek do 5go każdego mca dostarczyć listę do PUP.

ja mam liste gdzie jest tylko podpis dla mnie , a organizator sie podpisuje pod koniec raz, ze potwierdza, ze bylam w te dni obecna, a listę mam ja i ostatni dzień miesiąca daje do organizatora do podpisu i ja zanoszę do urzędu pracy do 2 dnia roboczego każdego miesiąca

Nielubietubyc napisał:
ja mam liste gdzie jest tylko podpis dla mnie , a organizator sie podpisuje pod koniec raz, ze potwierdza, ze bylam w te dni obecna, a listę mam ja i ostatni dzień miesiąca daje do organizatora do podpisu i ja zanoszę do urzędu pracy do 2 dnia roboczego każdego miesiąca
To przestań ją "mieć". Zdaj ją przy najbliższej okazji organizatorowi stażu, bo generalnie to organizator jest zobligowany do jej dostarczania do PUP.

Powrót