Jak liczone są dzieci przy zasiłku rodzinnym w Niemczech??

• Autor wątku Autor wątku niebrzeg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niebrzeg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,
Mam taki problem od dłuższego czasu. Mam 4 dzieci. Dwójka z nich już skończyła 26 lat i nie pobiera zasiłku. Pozostała mi dwójka dzieci. Mąż upiera się że dzieci liczone są teraz jako I i II dziecko, a nie tak jak było III i IV. To jest bardzo duża różnica kwotowa od stycznia 2009.

Proszę o pomoc

Moim zdaniem dzieci powinni być liczeni jako III i IV i pobierać większe rodzinne.

Pozdrawiam

A jakie kwoty zasilku dzieci pobieraja teraz?Sa juz liczone jako pierwsze i drugie dziecko,czy jako trzecie i czwarte?

Teraz liczone jest jako I i II. Mi się wydaje że powinno być dalej liczone jako III i IV.

jezeli liczone sa jako pierwsze i drugie..to 184+184

jak trzecie i czwarte...190+215

mysle ze to chodzi o ilość dzieci pobierających w danym czasie..czyli jak dwoje tylko zostalo to 184+184

np. jeżeli przedstawiasz dochody powiedzmy w jobcenter to tez nie liczą ten ma tyle a tamten tyle.....lecz cala sume przeliczaja rowno na dzieci(wtedy kazdy ma rowno kindergeld)

No dostaja jako I i II. Dziwi mnie troche to dlaczego tak, bo moim zdaniem powinna być liczona kolejność dzieci a nie o ilość dzieci pobierających.

A druga sprawa czy istnieje możliwość żeby rodzinne przychodziło na moje konto bezpośrednio w Polsce?? Gdyż mąż o niczym nas nie informuje i o podwyżkach itp dowiaduje się z internetu :(

Brana jest pod uwage ilosc dzieci pobierajacych,poniewaz dwoje dzieci starszych nie dostaje juz zasilku,sa brane pod uwage te ktore sie ucza,badz sa maloletnie.
Co do zasilku na Pani konto zalezy to od sytuacji,bo nie opisala Pani z jakiej racji sa pieniadze pobierane-moge sie domyslec ze maz pracuje w Niemczech,ale jesli nie informuje co do podwyzki itp.to nie wiem jakie sa Panstwa relacje.Jesli dzieci dostaja zasilek z racji pracy meza w Niemczech to powinna Pani porozmawiac z nim aby on podal do f-k numer Pani konta-jesli to oczywiscie mozliwe.

mozliwe..ale niestety to on ma prawo pobierac zasilek..jezeli placi alimenty polowa dla niego rodzinnego...juz wstawiałam tu kiedys odpowiednie paragrafy na to

Beluniu mam pytanie do Ciebie.Jesli kobieta wychowuje dzieci w Polsce i facet pracuje w Niemczech (placi alimenty) to ma prawo do polowy rodzinnego poniewaz placi alimenty?I jest to zgodne z prawem,mimo iz kobieta wychowuje dzieci?

a mam jeszcze jedno pytanie: czy istnieją jakiekolwiek dodatki do rodzinnego?Bo mąż nic mi nie mówi i wogole

Dzieci mieszkaja z Pania w Polsce wiec nie.Tylko k-g.

wszystkie alimenty naliczane sa wedlug Düsseldorfer Tabelle... kazdy ojciec ma prawo do polowy kindergeld.....tyle ,ze niemcy maja to odliczane z aliment(mniej facet placi o ta nalezaca sie polowe Kindergeld jego)
lecz ostatnio wpadli na pomysl Familienkasse zeby polowe Polakom brac Kindergeld najczesciej tym ktorzy nie zyja razem z mezem....dlatego ,ze on ma prawo do polowy wedlug prawa niemieckiego

wiecej info Google i" Halbes Kindergeld"

bonus ktory placili rok temu tez byl na polowe z tatusiem..sie wsciekaly niemki te co nie zyja z mezem(jest na to paragraf)

co do dodatków to tylko jest dodatek do rodzinnego jeżeli ma ktos niski dochód to Kinderzuschlag

Ostatnia edycja:
Powrót