Jak ma się składka chorobowa do wysokości zas. macierzyńskiego?

• Autor wątku Autor wątku agadem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

agadem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
W grudniu zeszłego roku otrzymałam dotacje z UP a w styczniu 2010 otworzyłam działalność gosp. Jak dotąd za stycz, luty i marzec płaciłam mały zus z dobrowolną skł chorobową. Łącznie coś około 350 zł. W tym tygodniu okazało się że jestem w ciąży a przewidywany termin porodu mam na koniec paźdz- początek listopada. Wobec tej sytuacji mam watpliwości i pytania:

1,. Czy teraz mogę zadeklarować się w zusie że chcę płacić wyższą skl chorobową np 200 % przeciętnego wynagrodzenia? Wiadomo że im składka wyzsza tym wyzszy później zas macierzyński.

2. Jeżeli "tak" (odnośnie pyt 1) to czy dalej płacę tyle samo zus, oprócz innej kwoty za skl chorob czy zmieniają się wysokości wszystkich innych składek?

2. Przed otrzymaniem dotacji z PUPu podpisałam umowe że przez 12 mies będę prowadzila DG a ja przecież urodzę na koniec paźdz, a więc 2 miesiące mi zabraknie. Wobec tego czy będę musiała oddać pieniążki z dotacji czy będę potraktowana jakbym była na chorobowym i termin 12 miesięczny zostanie mi przesunięty? A więc od listopada do konca marca byłabym na zas macierzyńskim a w kwietniu i maju 2011 "dopracowałabym" do tych umownych 12 miesięcy?

Bardzo proszę o pomoc i porady. Do 10 maja muszę uiścić składki za kwiecień w zusie i nie wiem co robić. Dziękuję
Aga

Nie ten dział, a po za tym ileż można pytać o to samo... Proszę poszukać ostatnio jest wysyp tematów w tym zakresie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót