jak mamy odzyskać należną część spadku..

• Autor wątku Autor wątku Lamia_3c
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lamia_3c

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
1.
Moja mama i jej siostra zotały spadkobierczyniami mieszkania po zmarłym
rodzicu. Mieszkanie zostało sprzedane - nieststy ponieważ było to prawie 20
lat temu moja mama nie pamięta żadnych szczegółów tego zbycia (między innymi jakoby podpisywała akt zbycia u notariusza..)
Finał jest taki, że owa siostra mamy łaskawie przyjęła na siebie kasę za mieszkanie (miała spłacić moją mamę 'w przyszłości') - czy mogę (i w jakiś posósb / skąd) uzyskać informację o sprzedaży lokalu - kto komu (umowa) - (i czy o te informacje może wystąpić tylko moja mama, czy mogę ja lub prawnik (bez pełnomocnictwa)).
I czy wystarczy adres (+ nazwisko zmarłego właściciela) - czy trzeba dowiedzieć się numer KW?

Czy sprzedaż mieszkania pochądzego ze spadku wymaga (wymagała w roku 1991) zawsze obecności każdego spadkobiercy u notariusza (czy też mogła zostać dokonana np. z pełnomoctnictwa)?

2.
Czy w przypadku jakiegośkolwiek zbycia praw do mieszkania przez mojają mamę na rzecz siostry - istnieje możliwość prawnego dochodzenia zwrotu należnej części spadku (np. w ramach ustnej umowy między siostrami (a taka na pewno była) na drodze np. postepowania cywilnego (czy jakkolwiek inaczej)?

Moja mama została na swoją 'trzecią młodość' bez mieszkania - chciałabym móc coś zrobić ..

jeśli ktoś byłby w mocy udzielić jakiejkolwiek wskazówki w opisanej kwestii

odnośnie powyższego postu:
Pracownik sądu zalecił zażądać od spółdzielni mieszkaniowej informacji odnośnie sprzedaży mieszkania (szczególnie że mieszkanie ze spadku, chociaż nie wiem, dlaczego). Spółdzielnia odmawia ("a my tu w ogóle nie mamy takich danych a jeśli nawet jeszcze by były to archiwa łojezu....") - jak powinnam sformułować pismo o udostępnienie tego rodzaju informacji?

Drugą wątpliwość, w której bym była wdzięczna za podpowiedzi, jest procedura dochodzenia należności od członka najbliższej rodziny w ramach umowy ustnej ("my sprzedamy teraz mieszkanie a potem was spłacimy"

Dzięki za wszelką pomoc

Lamia

Okres przedawnienia: 10 lat. Jeśli nawet ciotka była zobowiązana do rozliczenia się ze swoją siostrą 20 lat temu, to na obecne wezwania o spłatę może powołać się na przepis o przedawnieniu roszczeń.
Być może ciotka przerwała bieg przedawnienia, ale zbyt mało danych aby coś dokładniej rozważać.

Powrót