jak mogę wymeldować brata mieszkającego w USA

• Autor wątku Autor wątku a_anna1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

a_anna1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mieszkam z mamą w mieszkaniu spółdzielczym ( nie jest wykupione). Mama jest głównym lokatorem. Mój dorosły brat od bardzo dawna (ok. 20 lat) mieszka zagranicą i niby nie zamierza wracać, ale nie chce się wymeldować z mieszkania.
Czy jest sposób, by go wymeldować bez jego woli? On ma podwójne obywatelstwo ijest zameldowany za granicą - chyba nie można zgodnie z prawem być zameldowanym w dwóch miejscach? Czy ja mogę coś zrobić, czy tylko moja mama?
Mama twierdzi, że dowiadywała się w Urzędzie Miasta i powiedziano jej, że bez zgody brata nic nie da się zrobić. Ale mamie raczej nie zależy na wymeldowaniu brata, za to ja w przyszlości mogę mieć problemy.
Proszę o radę.

Można spróbować wymeldować, choć co do zasady wyjazd za granicę nie jest podstawą do wymeldowania, bo nie jest traktowany jak trwałe opuszczenie miejsca pobytu.

Z drugiej strony tak długotrwały pobyt wskazuje na przeniesienie centrum spraw życiowych w inne miejsce co teoretycznie powinno pozwolić na wymeldowanie. Polecam spróbować wystąpić z formalnym wnioskiem umieszczając w nim treść orzeczenia NSA
wyrok NSA z dnia 2006.02.24 [sygn. akt II OSK 561/05 (LEX nr 194344)]

[cytat:1zn6t1m1]1. Osoba, która bez uprzedniego wymeldowania przebywa od wielu lat poza granicami Polski, nie odwiedza zajmowanego dotychczas lokalu nawet okazjonalnie, nie przechowuje w nim własnych przedmiotów ani sprzętów oraz nie czyni żadnych starań o zapewnienie sobie w tym lokalu dalszego pobytu w związku ze zmianą właściciela - jest osobą, która dobrowolnie i w sposób trwały opuściła lokal. Zachodzą więc względem niej podstawy do wymeldowania w oparciu o art. 15 ust. 2 ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych.
2. W obecnym stanie prawnym ewidencja ludności jest instytucją służącą odzwierciedlaniu stanu faktycznego; dostarcza organom wiedzy o rzeczywistym miejscu pobytu obywatela i w żaden sposób nie wiąże się ze sferą praw do lokalu bądź zajmowanego pomieszczenia. Nieodłącznym składnikiem systemu ewidencji ludności jest mechanizm wymeldowywania, a więc formalnego usuwania informacji o zameldowaniu, jeżeli informacja ta przestaje obrazować wynikający z uprzedniego zgłoszenia stan faktyczny.[/cytat:1zn6t1m1]

Powrót