jak mogę zabezpieczyć się przed zmianą testamętu?

• Autor wątku Autor wątku pytając
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytając

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Daleki wujek chce przekazać mi w testamęcie mieszkanie w zamian za to że je wykupię teraz. Czy istnieje jakiś sposób aby wujek nie mógł zmienić zdania/ wpisu do testamętu z czasem? Teraz wujek jest w pełni sprawny, boje się jednak sytuacji w której np nie będzie mógł decydować za siebie. A może istnieje jakiś sposób np. sporządzenie dodatkowej umowy w której zapewni mnie że mieszkanie będzie moje po jego śmierci?
proszę o pomoc

Testament zawsze można zmienić....najlepsze w tym przypadku będzie abyś otrzymał mieszkanie w darowiźnie ze służebnością dla wujka, wiąże się to jednak z tym, że koszty utrzymania tej nieruchomości będziesz musiał ponosić Ty.

niestety nie moge przez nastepne 5 lat otrzymac tego mieszkania, bo wujek jest jedynym wskazanym do wykupu nieruchomosci (jest to mieszkanie kwaterunkowe)(ponoc jest taki przepis- nie moze wykupic tego mieszkania nawet ciocia) i przez 5 lat nie moze zmienic jego wlasciciela (czy jest to logiczne? takie fakty zostaly mi przekazane)- dlatego umowilismy sie ze ja przekaze pieniadze na wykup mieszkania, on wykupi je na siebie i przepisze je w testamecie. Boje sie jednak ze kiedys cos sie stanie i wujek rozmysli sie. czy istnieje jakis inny sposob ?

nikt mi nic nie poradzi?? prosze moze ktos ma jakis pomysl?!

Powrót