jak nakłonić autora do permanentnego usunięcia zdjęć z moją osobą?

• Autor wątku Autor wątku owcza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

owcza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

No właśnie. Takie krótkie, szybkie pytanko...
Pewna osoba zrobiła mi zdjęcia, które mogą mi w pewnym stopniu zaszkodzić. W jaki sposób mogę nakłonić tego ktosia do usunięcia tych zdjęć?
I co jest ważniejsze odnośnie decyzji co się stanie ze zdjęciem? Zdanie i decyzja autora zdjęcia, czy zdanie i decyzja osoby, która na zdjęciu jest?

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie,
owcza

Witam,

w ogólności rozpowszechnianie wizerunku wymaga zgody osoby na nim przedstawionej - Art.81. ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych. Wyjątkami są:

- możliwość rozpowszechniania wizerunku osoby publicznie znanej w związku z pełnieniem jej funkcji publicznych (politycznych, społecznych, zawodowych)

- wizerunku osoby stanowiącej szczegół jakiejś całości (zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza...)

Możliwość dochodzenia roszczeń określają Art. 81 i 78 ust.1 tejże ustawy.

W tym przypadku, o ile nie zachodzą wymienione wyjątki, na publikacje zdjęcia powinna wyrazić zgodę osoba na nim przedstawiona, czyli Pani, a więc bez tej zgody autor zdjęcia nie powinien go rozpowszechniać.

ok. Dziękuję. A jeśli jest sytuacja następująca: jeśli ten ktoś, kto zrobił mi zdjęcie żąda żebym usunęła je z mojego profilu na portalu jakimkolwiek a ja nie chcę zdjęcia usuwać, to czyje jest na wierzchu? Tego ktosia jako autora zdjęcia i muszę je usunąć (tym bardziej, że zdjęcie było robione tylko i wyłącznie pod kątem zaliczenia na studiach), czy jeśli nie chcę to nie muszę usuwać tego zdjęcia, mimo, że autor tego ode mnie chce?

(no ja mam nadzieję, że nie zagmatwałam tego za bardzo)

hmm, namieszała Pani... :)

Jeśli fotograf jest autorem tego zdjęcia i właścicielem autorskich praw majątkowych do niego:

W świetle ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych nie może Pani umieścić na stronie www (czyli wykorzystać) zdjęcia czyjegoś autorstwa bez uzyskania jego zgody (dokładnie mówiąc: zgody właściciela majątkowych praw autorskich do tego zdjęcia).

Dodatkowo, jest Pani zobowiązana, o ile autor zdjęcia nie zadecydował inaczej, podać autora zdjęcia...

Jeśli więc autor / właściciel autorskich praw majątkowych zażądał od Pani usunięcia zdjęcia, a Pani tego nie zrobi, to może się Pani narazić na przykrości - dużo większe niż poprzednim poście - odpowiedzialność cywilną (Art. 78 i 79) oraz karną (Art.115 i 116).

Ogólnie cały ten problem jest dwustronny: Fotograf nie powinien upowszechnić Pani wizerunku bez Pani pozwolenia, a Pani nie powinna upowszechnić jego utworu (zdjęcia) bez jego zgody.

Ostatnia edycja:
no to ja już chyba wszystko wiem. Dziękuję bardzo za pomoc i odpowiedź :)

Witam, przeczytałam ten i inne wątki, i nadal czegoś nie wiem.
Pewna osoba bez mojej wiedzy i zgody zamieściła moje zdjęcie, na którym widać twarz, na swoim koncie typu picassa gallery. Zdjęcie nie jest obraźliwe. Zdjęcie pochodzi z albumu dokumentującego konferencję, zatem można powiedzieć, że dokumentuje mnie jako element większego kontekstu. Z drugiej strony jest jednak wyrwane z kontekstu, nie mówi nic o samej konferencji, jako że byłam jej zupełnie podrzędnym uczestnikiem, nie mówi nic o jej organizacji, jest tam wstawione generalnie po nic i bez sensu.
Dalsze zdjęcia z tego wydarzenia (w większości) dokumentują alkoholową imprezę konferencyjną, na której nie byłam. Zdjęcie przedstawiają ujęcia typowo "pijackie" i nie podoba mi się, że zostałam publicznie zestawiona na zdjęciach z tym przesadnie rozimprezowanym towarzystwem. Osoba, która jest właścicielem galerii, raczej bez postraszenia sądem dobrowolnie nie usunie mojego zdjęcia. Co mogę zrobić w tej sytuacji i czy jakikolwiek prawnik jest w stanie zgodnie z obowiązującym prawem wystosować do tej osoby formalnie pismo zalecające usunięcie zdjęcia?

Wszystko już zostało powiedziane w tym temacie jak i innych (opcja SZUKAJ - wizerunek).

Czego Pani nie rozumie z sformułowania wyżej _chris_'a?
w ogólności rozpowszechnianie wizerunku wymaga zgody osoby na nim przedstawionej - Art.81. ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych. Wyjątkami są:

- możliwość rozpowszechniania wizerunku osoby publicznie znanej w związku z pełnieniem jej funkcji publicznych (politycznych, społecznych, zawodowych)

- wizerunku osoby stanowiącej szczegół jakiejś całości (zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza...)

Możliwość dochodzenia roszczeń określają Art. 81 i 78 ust.1 tejże ustawy.

Colder napisał:
Wszystko już zostało powiedziane w tym temacie jak i innych (opcja SZUKAJ - wizerunek).

Czego Pani nie rozumie z sformułowania wyżej _chris_'a?

Otóż nie do końca rozumiem:

Nie wiem, czy to znajduje zastosowanie do mojej sytuacji, czy nie - jedynie dlatego tak szczegółowo ją opisuję. Załóżmy, że sytuacja, w jakiej bez mojej wiedzy zrobiono mi zdjęcie, a następnie nadal bez mojej wiedzy umieszczono je w sieci, to ta "publiczna impreza." Czy wg. powyższych postów to oznacza, że ktoś może robić/publikować moje zdjęcia bez pytania jedynie dlatego, że przyszło mi brać udział w kameralnym, a jednak publicznym zgromadzeniu? Bo to trochę dziwne wg. nmie.

Nie, to nie chodzi o to gdzie zostało zrobione ale czy Pani wizerunek na tym zdjęciu to jedynie szczegół na tym zdjęciu, czy jest Pani na pierwszym planie, fotograf ewidentnie Pani robił zdjęcie etc. Jest to oczywiście kwestia uzniania i każdorazowo trzeba oceniać indywidualnie

Powrót