Jak napisać odwolanie pup

• Autor wątku Autor wątku Marysiaxd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marysiaxd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam zostałam wyrejestrowana z pup nie z mojej winy.
Tak w skrócie bylo spotkanie do pracy w urzędzie.
Powiedziałam ze jestem zainteresowana i dostałam kartkę ze rekrutacjasie przedłuży. I ze za tydz musze się wstawić gdyż zobaczyć czy się dostałam.
Poszlam i dostałam odp ze zostałam wykreślona. Dlaczego ?
Ktos wie jak i gdzie zaniesc odwołanie ?

Marysiaxd napisał:
Poszlam i dostałam odp ze zostałam wykreślona. Dlaczego ?
Opisz sytuację po woli, jeszcze raz, od początku i... mniej chaotycznie, bo ja nic nie rozumiem.
Komu powiedziałaś, że jesteś zainteresowana i przede wszystkim czym? Podczas jakiego spotkania (obowiązkowego czy też nie, tzn. czy otrzymałaś na to spotkanie wezwanie)? Co to za kartka, którą dostałaś? Gdzie i w jakim celu miałaś się stawić za tydzień?
Marysiaxd napisał:
gdzie zaniesc odwołanie ?
Została Ci już doręczona z PUP decyzja orzekająca o utracie statusu osoby bezrobotnej? Jeśli tak, to kiedy? Piszesz wyżej, że zostałaś odpowiedź, iż zostałaś wykreślona, ale kto i jaką drogą (np. osobiście, telefonicznie) przekazał Ci tą informację?

Ostatnia edycja:
Wiec dostałam ofertę stażu z pup
Spotkanie odbylo sie w urzędzie 02.04 pracodawca pytal czy jestem zainteresowana. Odpowiedziałam ze tak I chce nauczyc sie czegos nowego. Dostlam od niego kartke : Prosze o przedłużenie terminu. Z powodu rekrutacji. Zanioslam to mojej opiekunce. Ona powiedziała ze ma przyjąć 10.04 w celu uzyskania odpowiedzi czy jestem przyjeta. Pracodawca miał do urzędu wyslac listę. Udalam sie do urzędu 10.04.
Po czym dostałam odpowiedz od opiekunki ze jestem wyrejestrowana i decyzja przyjdzie. No i przyszla a powód wyrejestrowania to odmowa praca.
Co mogę z tym zrobić?

Na decyzji pisze ze wyrejestrowali mnie 2.04
Decyzje wysłali 13.04
A ja otrzymałam ja poczta dzis.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Marysiaxd napisał:
Spotkanie odbylo sie w urzędzie 02.04 pracodawca pytal czy jestem zainteresowana. (...) Dostlam od niego kartke : Prosze o przedłużenie terminu. Z powodu rekrutacji.
Marysiaxd napisał:
Na decyzji pisze ze wyrejestrowali mnie 2.04
Czy rozmawiając z pracodawcą miałaś wydane przez PUP skierowanie na staż? Czy pracodawca dając Ci tę kartkę o rekrutacji zatrzymał dla siebie Twoje skierowanie? Odpowiedz, bo to bardzo ważne.
Spotkanie z pracodawcą odbyło się w PUP, dobrze zrozumiałam? Czy przy rozmowach był ktoś z PUP?

Tak skierowanie dal mi pup.
Tak Zatrzymał moje skierowanie.

Skoro decyzja dotarła do Ciebie dziś, to w ciągu 14 kolejnych dni masz czas na złożenie odwołania. Odwołanie kierujesz do wojewody ...... za pośrednictwem Starosty ....... w imieniu którego działa Powiatowy Urząd Pracy w ....... i składasz w kancelarii PUP, a PUP przekazuje Twoje odwołanie wraz z aktami do wojewody. W decyzji masz pouczenie, więc dokładnie je przeczytaj i postępuj zgodnie z instrukcją.

W treści odwołania dokładnie i szczegółowo (tak jak tu na forum) opisz sytuację tzn. z kim rozmawiałaś, kiedy, jaką odpowiedź uzyskałaś i komu wręczyłaś kartkę od pracodawcy z informacją o przedłużeniu terminu rekrutacji (swoją drogą szkoda, że nie zostawiłaś sobie kserokopii tej kartki). I co najważniejsze, że nie odmówiłaś podjęcia stażu, co najwidoczniej na skierowaniu wpisał pracodawca i na tej podstawie PUP Cię wyrejestrował.
A na przyszłość pamiętaj, skierowanie to nie jakaś tam kartka tylko dokument, który może zdecydować o Twoim statusie, tak jak w tej sytuacji, dlatego nie powinno się ich zostawiać u pracodawcy. A jeśli pracodawca przedłuża proces rekrutacji, to niech to wpisze na skierowaniu, a skierowanie zwróci Tobie, bo to Ty się masz z niego rozliczyć w PUP, a nie on.

a jak to napisać i gdzie oddać?
No tak wiem zaluje ze nie zrobiłam kopi ale to nie znaczy żeby w tak chamski sposób potraktowali człowieka.

Marysiaxd napisał:
a jak to napisać?
W prawym górnym roku: miejscowość i data, w lewym górnym rogu: pełne dane osobowe (imię, nazwisko, adres zamieszkania, adres do korespondencji, PESEL, nr telefonu), w nagłówku: Wojewoda ...... (tutaj należy wpisać jakiego województwa) za pośrednictwem Starosty ....... (tutaj nazwa powiatu) w imieniu którego działa Powiatowy Urząd Pracy w ........(przeczytaj pouczenie w decyzji). Treść: wnoszę o uchylenie w całości decyzji nr .... z dnia .... w sprawie utraty statusu osoby bezrobotnej na okres ..... dalej piszesz już uzasadnienie jak wyżej to już napisałam, na końcu czytelny podpis.
Marysiaxd napisał:
A w pouczeniu na decyzji nie jest napisane? Jak już wyżej napisałam w punkcie kancelaryjnym w PUP np. sekretariat, kancelaria, biuro podawcze. Zapytasz w PUP.

Bardzo dziekuje za odpowiedz !
Będę próbować .

Pamiętaj tylko, że na złożenie odwołania masz 14 dni, czyli do 27.04.2015r.

Witam
Zostałam wyrejestrowana z PUP z powodu takiego że, przyjęłam ofertę pracy którą mi zaproponowano ale w miejscu pracy odmówiłam dlatego iż powiedziano mi że będę pracować przez siedem dni w tygodniu od godz. 15 do godz. 23. Pani z PUP powiedziała mi że ta praca będzie cały czas po południu, więc prosiłam że nie mogę pracować w tych godzinach bo nie mam z kim zostawić dzieci a ponadto moja córka ma zajęcia lekcyjne ( indywidualne ). Zdarzyło mi się to pierwszy raz. Zostałam teraz bez ubezpieczenia z dziećmi aż do sierpnia.
Jak mam napisać odwołanie.
Bardzo proszę o pomoc.
Dziękuje

Marzanna12 napisał:
przyjęłam ofertę pracy którą mi zaproponowano ale w miejscu pracy odmówiłam dlatego iż powiedziano mi że będę pracować przez siedem dni w tygodniu od godz. 15 do godz. 23.
1)Przyjęłaś w PUP, a odmówiłaś u pracodawcy? Jakie warunki pracy - godziny pracy - przedstawiono Ci PUP, a jakie potencjalny pracodawca na rozmowie?
Marzanna12 napisał:
Pani z PUP powiedziała mi że ta praca będzie cały czas po południu, więc prosiłam że nie mogę pracować w tych godzinach bo nie mam z kim zostawić dzieci a ponadto moja córka ma zajęcia lekcyjne ( indywidualne ).
2) W jakim wieku są dzieci?
3) Wychowujesz je samotnie czy z mężem/partnerem?
Marzanna12 napisał:
Zdarzyło mi się to pierwszy raz.
To akurat jest bez znaczenia.
Marzanna12 napisał:
Zostałam teraz bez ubezpieczenia z dziećmi aż do sierpnia.
Odpowiedz na pytania 2) i 3).
4) Ojciec dzieci pracuje, jeśli tak w ramach jakiej umowy.

Odwołanie od decyzji o utracie statusu bezrobotnego
Witam!
Otrzymałam dziś orzeczenie o utracie statusu osoby bezrobotnej. Bardzo zależy mi na odzyskaniu takiego statusu, dlatego zamierzam złożyć odwołanie. Chciałabym, żeby moje odwołanie brzmiało sensownie, aby zawierało mocne argumenty i aby jego forma była zgodna z obowiązującymi.

margareta1960 napisał:
Otrzymałam dziś orzeczenie o utracie statusu osoby bezrobotnej. Bardzo zależy mi na odzyskaniu takiego statusu, dlatego zamierzam złożyć odwołanie. Chciałabym, żeby moje odwołanie brzmiało sensownie, aby zawierało mocne argumenty i aby jego forma była zgodna z obowiązującymi.
To opisz okoliczności/powód utraty statusu bezrobotnego. Bez tego nie jestem w stanie nawet powierzchownie zredagować uzasadnienia do odwołania od decyzji.

przegapiłam termin zgłoszenia sie do Urzedu pracy

margareta1960 napisał:
przegapiłam termin zgłoszenia sie do Urzedu pracy
A jest jakaś "okoliczność łagodząca" tego zapomnienia? Nie wiem, np. liczne rozmowy o pracę, opieka nad chorym członkiem rodziny? Bo jakkolwiek mądrze będzie brzmiało odwołanie, to i tak szanse na uchylenie decyzji o utracie statusu są praktycznie zerowe.

Witam. Zostałam wykreślona z PUP z powodu odmówienia przyjęcia propozycji pracy. Praca w gastronomii po za terenem mojego zamieszkania oddalona 15km, nie posiadam prawa jazdy, dojazd autobusem, praca dwu zmianowa. Uzasadniłam swoją odmowe tym iż sama wychowuje dwójke dzieci wiek 7 i 9 lat i praca po za terenem zamieszkania utrudni sprawowanie opieki i wychowaniem dzieci, a nie miał by mi kto pilnować dzieci w czasie w ktorym bylabym w pracy. Dodam że to praca w restauracji i w weekendy po wiecej niz 8 h bo akurat mam kolożanke co tam pracowala. Rejestrując sie w PUP mialam ustalony profil i zaznaczylam tam, że nie szukam pracy po za terenem zamieszkania. Nie wiem czy i na jakiej podstawie moge pisac odwołanie.

miniora7 napisał:
sama wychowuje dwójke dzieci wiek 7 i 9 lat
PUP o tym wie? To znaczy jaką wiedzą na temat Pani statusu rodzinnego dysponuje aktualnie PUP?
miniora7 napisał:
to praca w restauracji i w weekendy po wiecej niz 8 h
Czy taką ofertę pracy (z takim rozkładem czasu pracy) przedstawiono Pani w PUP?
miniora7 napisał:
Rejestrując sie w PUP mialam ustalony profil i zaznaczylam tam, że nie szukam pracy po za terenem zamieszkania.
Jakie posiada Pani kwalifikacje i jakiej pracy w związku z nimi Pani poszukuje?
Pytam, bo teraz coraz ciężej znaleźć pracę wyłącznie w godzinach dopołudniowych.

Ostatnia edycja:
Powrót