jak napisac pozew o upadłosc firmy w ktorej pracuje

• Autor wątku Autor wątku taki77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

taki77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam. moj pracodawca nie placi mi pensji od 4 miesiecy. mam juz nakaz zaplaty z sadu pracy ale nie ma szans by moj pracodawca mi to wyplacil i chce sie starac o wyplate pieniedz z funduszu swiadczen gwarantowanych ale musze wystapic do sadu gospodarczego o upadlosc firmy w ktorej pracowalem, wiec mam prosbe czy moze ktos pomoc w kwesti napisania takiego wniosku do sadu gospodarczego o upadlosc firmy w ktorej pracowalem. pozdrawiam i dziekuje

Myślę że mógłbym pomóc. Kontakt twoj.prawnik@o2.pl.
Zdajesz sobie sprawę że taki wniosek podlega opłacie w wysokości 1000 zł? można oczywiście starać się o zwolnienie od tej opłaty.

Chciałbym się podłączyć do tematu. Mam pytanie co do funduszu gwarantowanych świadczeń pracowniczych. Czy jedyną możliwością ("warunkiem") otrzymania zaległych świadczeń z tego funduszu to minimum rozpoczęty proces upadłości przedsiębiorstwa ? Czy są jakieś inne możliwości ? Bo na ogół np. spółki zoo nie ogłaszają upadłości i pracownik jest na lodzie ponieważ jak wygra w sądzie pracy to od spółki nic nie dostanie bo nie ma już żadnego majątku a z fgśp też nic bo nie ma upadłości ?

To nie jest tak że spółka z o.o. może po prostu nie ogłosić upałości. Jeżeli są przesłanki do złożenia wniosku to jest to jej obowiązek, a zarząd tej spółki łami prawo gdy tego nie czyni. W takiej sytuacji można dochodzić zapłaty od majątku członków zarządu (art. 299 k.s.h.).
A co do pytania - zasadniczo świadczenia z funduszu przysługują dopiero po tym, jak sąd orzekł o ogłoszeniu upadłości. Wczesniej można otrzymać zaliczkę pod warunkiem że złożono wniosek o ogłoszenie upadłości albo gdy pracodawca całkowicie zaprzestał działalności z powodu braku środków (art. 8a ustawy). To ostatnie jest w praktyce dość trudne do udowodnienia.

No niby tak jest napisane (art 299 ksh) ale w praktyce wygląda to tak, że prezes zarządu przepisuje swój majątek na np. żonę i rejestruje się na bezrobociu i nic mu komornik nie ściągnie.
Dzięki za potwierdzenie sprawy z fgśp.

Mam jeszcze jedno pytanie. W ustawie o fgśp pisze w większości przypadków, że upadłość musi nastąpić nie później niż do 9 miesięcy od ustania stosunku pracy. Co w przypadku gdy minęło już 18 miesięcy od ustania stosunku pracy a upadłości nie ma ? Czy jest wogóle szansa na uzyskanie środków z fgśp ?

Powrót