Jak napisać skargę - zwrot pozwu

• Autor wątku Autor wątku Krzysztof.Sz.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysztof.Sz.

Witam

Otrzymałem zwrot pozwu, uzasadnienie:

" Powód nie wykonał prawidłowo zobowiązania w terminie. Powód uiścił co prawda w dniu xxxxx opłatę w kwocie xx, jednakże nie wykonał pozostałej części zobowiązania "

Co do tego, to się nie zgadzam ze względu że wykonałem wszystko i w terminie .

Chciałbym napisać skargę.
Chodzi mi o to, co takie pismo powinno zawierać i do kogo powinno być adresowane.

W pouczeniu mam napisane:

" Skargę wnosi się do Sadu, który wydał zaskarżone postanowienie"

W moim przypadku jest to, Sąd Rejonowy Gdańsk- Północ w Gdańsku
I 1 Wydział Cywilny - Sekcja ds. rozpoznawanych w postępowaniu uproszczonym.

Czyli pismo musi trafić do tego samego Sądu, ale czy do tego samego wydziału i sekcji ?

Dokładnie do tego samego sądu i wydziału - i pod tę samą sygnaturę akt.

Dzięki za odpowiedz, już napisałem .

Skargę rozpatruje Prezes Sądu.
Powinna zawierać:
-datę
-imię i nazwisko powoda oraz pozwanego
-sygnaturę sprawy
-wartość przedmiotu zaskarżenia
-skargę/ zażalenie oraz jej uzasadnienie

Nie, nie Prezes Sądu, tylko sąd. Prezes rozpatruje skargi na działanie sądu, ale to dotyczy skarg niejako "administracyjnych", na czynności techniczne sądu, takie jak brak zwrotu opłaty (po uprzednim prawomocnym nakazaniu jej zwrotu) itp., możesz się do niego też poskarżyć na zachowanie pracowników sądu (jak ci szatniarz naubliża), na czystość w budynku i inne takie - a nie rozpatruje skarg będących odwołaniami od orzeczeń.

Skarga na orzeczenie powinna spełniać ogólne warunki pisma procesowego i być należycie opłacona.

Ostatnia edycja:
Ja właśnie poskarżyłem się na działanie Sądu. Ponieważ w moim wypadku, Sąd zwrócił mi pozew pod zarzutem nie dotrzymania terminu usunięcia braków formalnych .
Dodatkowo zadzwoniłem do Sądu upewnić się jaka jest przyczyna zwrotu.

21 dostałem pismo nakazujące usunięcie braków formalnych w terminie 7 dni pod rygorem zwrotu pozwu.
22 wysłałem brakujące dokumenty
24 przesyłka była w Sądzie

Tak z ciekawości, jak długo czeka się na rozpatrzenie pozwu.
Bo u mnie to już prawie rok będzie.

Ja właśnie poskarżyłem się na działanie Sądu.

To trzeba się było poskarżyć na orzeczenie. Sąd działa prawidłowo: akta trafiły na posiedzenie, referendarz rozpatrzył i wydał zarządzenie. Jeżeli nie zgadzasz się z zarządzeniem, to przysługuje ci środek odwoławczy w postaci skargi, ale nie do Prezesa, tylko do sądu, o czym zostałeś pouczony.

Tak z ciekawości, jak długo czeka się na rozpatrzenie pozwu.

Masz na myśli wydanie wyroku? Nie ma jasnej odpowiedzi - od kilku miesięcy do kilku, a niekiedy i kilkunastu lat (a czasem nawet dłużej).

Poprawiam swoją wypowiedz

Zaskarżyłem zarządzenie przewodniczącego Sądu. Pomyłką jest to że do prezesa Sądu.
Poczekam na odpowiedz.

Gdyby nie było pomyłki ze strony przewodniczącego to i nie było by mojej .

Powrót