Jak napisać skuteczną skargę na niefektywne działania Straży Miejskiej

• Autor wątku Autor wątku RodzicSpokojny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RodzicSpokojny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Proszę o poradę w kwestii sformułowania skutecznej skargi na brak interwencji (lub odstąpienie od czynności służbowych) przez Straż Miejską.

Opis sytuacji:
Od 1,5 roku regularnie zgłaszam Straży Miejskiej wykroczenia drogowe popełniane w rejonie jednego przejścia dla pieszych. Wykroczenia dotyczą parkowania na, tuż przed oraz tuż za przejściem dla pieszych. Niestety mimo regularnych zgłoszeń nie nastąpiła poprawa, a widok Straży Miejskiej w tym rejonie jest niezwykle rzadki. W związku z tym pisałem już skargę, która oczywiście została odrzucona.

Aktualnie chciałbym napisać skargę na konkretną pojedynczą interwencje. Zgłosiłem Straży Miejskiej wykroczenia ok. godz. 9. Następnie koło 12 ponownie przechodziłem w miejscu, którego dotyczyły zgłoszenia i ponownie zastałem nieprawidłowo zaparkowane pojazdy, którym wykonałem zdjęcie. Zadzwoniłem na Straż Miejską z ponownym zgłoszeniem i otrzymałem informację, że poprzednie zgłoszenie zostało zrealizowane o 11.54 -> Strażnicy Miejscy nie zastali nieprawidłowo zaparkowanych pojazdów. Tak się złożyło, że 11.54 to dokładnie godzina o której wykonałem zdjęcie nieprawidłowo zaparkowanych pojazdów.
Przypuszczam, że tego typu sytuacje (niepodejmowanie interwencji lub odstąpienie od czynności służbowej) są nagminne i właśnie one spowodowały brak poprawy w rejonie wskazanego miejsca.

Co chcę osiągnąć?
Chce zmusić odpowiednie organy do szczegółowej kontroli interwencji podejmowanych w tym miejscu. Chce aby osoby odpowiedzialne za brak reakcji w tej konkretnej interwencji poniosły konsekwencje.

W jaki sposób sformułować pismo? (Nie chce być źle zrozumiany - nie proszę o napisanie pisma za mnie, a jedynie o porady typu "sformułuj to w ten sposób", "użyj takiej podstawy prawnej" itp.)
Do kogo je wysłać? (Pisałem już skargi do komendanta Straży Miejskiej, Urządu Miasta i wszystkie były odrzucane)
Czy moge skorzystać z rozstrzygnięcia w toku postępowania administracyjnego? (https://forumprawne.org/prawo-admin...pisac-skuteczne-pisma-do-urzedu-poradnik.html)

Z góry dziekuje,
Łukasz

Powrót