S
szymonique
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
W dniu dzisiejszym (22.11.12r. ) otrzymałam nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym w związku z przejazdem bez ważnego biletu. Przejazd miał miejsce 29.08.2011r, natomiast wniosek do sądu wpłynął dnia 8.10.2012r, czyli wg Art. 778 Kodeksu Cywilnego mandat był już przedawniony, upłynął ponad rok. Przeglądałam forum prawne i wszystkim osobom w podobnej sytuacji radzi się wnieść sprzeciw do sądu. Ściągnęłam wzór sprzeciwu, jednak nie jestem pewna jak wypełnić poszczególne rubryki oraz co powinnam dołączyć, zakładając, że sprzeciw doręczę osobiście do siedziby sądu. Jak należy w takiej sytuacji wypełnić
6. Zakres zaskarżenia nakazu lub wyroku zaocznego : w całości czy części ?
7. Zarzuty i wnioski pozwanego
W postępowaniu uproszczonym zarzuty i wnioski niezgłoszone w sprzeciwie (zarzutach) mogą być zgłaszane tylko wówczas, gdy strona wykaże, że nie mogła ich powołać wcześniej, lub gdy potrzeba ich powołania wynikła później.
8. Żądanie zwrotu kosztów procesu - przysługuje mi coś takiego ? (naliczono mi 107 zł za rozprawę, jednak nie uiściłam jeszcze żadnej opłaty)
9. Uzasadnienie
Należy wskazać kolejno:
- fakty, które pozwany przyznaje,
- fakty, którym pozwany zaprzecza,
- fakty, z których wynika, że zgłaszane przez pozwanego zarzuty są zasadne.
W postępowaniu uproszczonym okoliczności faktyczne, zarzuty i wnioski dowodowe niezgłoszone w sprzeciwie (zarzutach) mogą być zgłaszane tylko wówczas, gdy strona wykaże, że nie mogła ich powołać wcześniej, lub gdy potrzeba ich powołania wynikła później.
Proszę o pomoc w wypełnieniu tych rubryk.
6. Zakres zaskarżenia nakazu lub wyroku zaocznego : w całości czy części ?
7. Zarzuty i wnioski pozwanego
W postępowaniu uproszczonym zarzuty i wnioski niezgłoszone w sprzeciwie (zarzutach) mogą być zgłaszane tylko wówczas, gdy strona wykaże, że nie mogła ich powołać wcześniej, lub gdy potrzeba ich powołania wynikła później.
8. Żądanie zwrotu kosztów procesu - przysługuje mi coś takiego ? (naliczono mi 107 zł za rozprawę, jednak nie uiściłam jeszcze żadnej opłaty)
9. Uzasadnienie
Należy wskazać kolejno:
- fakty, które pozwany przyznaje,
- fakty, którym pozwany zaprzecza,
- fakty, z których wynika, że zgłaszane przez pozwanego zarzuty są zasadne.
W postępowaniu uproszczonym okoliczności faktyczne, zarzuty i wnioski dowodowe niezgłoszone w sprzeciwie (zarzutach) mogą być zgłaszane tylko wówczas, gdy strona wykaże, że nie mogła ich powołać wcześniej, lub gdy potrzeba ich powołania wynikła później.
Proszę o pomoc w wypełnieniu tych rubryk.