Jak napisać wniosek o zadośćuczynienie?

• Autor wątku Autor wątku joabo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joabo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Jakiś czas temu zostałam napadnięta. Sprawa była (jest) ścigana z urzędu. Złapano sprawcę, przyznał się do winy is prawa trafi w najbliższym czasie do sądu. Dostałam też akt oskarżenia, akt napisała Pani prokurator. Niestety nie uwzględniono w tym akcie faktu, że w wyniku napaści ponad uszkodzeniami ciała jakich doznałam, uszkodzeniu uległy moje okulary, które są mi niezbędne w pracy, i że jako poszkodowana chciałbym, aby oskarżony zapłacił mi za nowe okulary. Dowiedziałam się, że mogę skierować pismo do sądu wniosek, w którym zażądam,a by sprawca pokrył szkody zakupu nowych okularów. W związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy muszę posiadać fakturę za zakupione okulary (od razu mówię, że ich jeszcze nie kupiłam, bo zwyczajnie nie mam na to pieniędzy)?
2. Co dokładnie miałby się znaleźć w tym wnioski? Czy mam się powołać na jakieś konkretne przepisy KK?

Dodam jeszcze tylko, że sprawa odbywa się w trybie uproszczonym.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i odpowiedzi lub podpowiedzi w tej sprawie.

Możesz skorzystać z art. 46 kodeksu karnego o ile nie doszło jeszcze do Twojego pierwszego przesłuchania przed Sądem w tej sprawie. Jeśłi nie masz faktury za nowe okulary to wskazane byłoby posiadanie chociaż jakiegoś dowodu który wskazywałby ile kosztowały te zniszczone.

Wg mnie zależy wiele od tego jak to potraktuje sąd. Jest pogląd (chyba słuszny) że przykładowo, jeśli sprawca jest oskarżony o 157, to wówczas chodzi o szkode wynikającego z tego przestepstwa np. jakieś uszkodzenie ciała. Natomiast w sumie sprawca taki nie jest oskarzony o zniszczenie mienie (zakładam, że nie jest), zatem przyjęto niejako, że dokonano tego zniszczenia nieumyślnie. W zwiazku z powyższym nie mozna orzec obowiazku naprawienia szkody w zakresie okularów.
Ale wniosek jak najbardziej można pisać bo mogę się mylić, jak również nie wiadomo jak do tego podchodzi dany sąd.

Już naprawiam mój błąd. Chłopak w momencie popełniania tego czynu miał 17 lat, a skarżony jest z art. 226 §1 kk oraz art. 222 §1 kk i art. 157 §2 kk, tj. o znieważenie i naruszenie nietykalności osobistej funkcjonariusz publicznego pełniącego obowiązki służbowe.

Pierwsza rozprawa dopiero będzie.

Powrót