Jak napisać zawiadomienie do EUTS, jakie są koszty sądowe EUTS

• Autor wątku Autor wątku ccomp2018
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ccomp2018

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Dzień dobry
Pytanie 1.
Jak napisać zawiadomienie do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości lub Europejskiego Trybunału Praw Człowieka, a żeby Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości lub Europejskiego Trybunału Praw Człowieka poinformował władze Polskie, a żeby dały mi możliwość napisania skargi na Polskę, ponieważ na chwilę obecną władze Polskie mi na to nie pozwalają.

Pytanie 2.
Ile kosztuje lub kto wie, a może podać namiar odnośnie kosztów sądowych do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości lub Europejskiego Trybunału Praw Człowieka.
Chce napisać pismo, inaczej całe zeznanie do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości lub Europejskiego Trybunału Praw Człowieka na władze Polskie i nie wiem ile kosztuje założenie sprawy sądowej.

Dziękuje za informację.

Nic nie kosztuje, tylko koszty korespondencji jak zrobisz to sam.

https://www.echr.coe.int/Pages/home.aspx?p=applicants/pol&c=

Ściągasz formularz skargi, wypełniasz bardzo dokładnie po polsku i na pocztę. Wszystko pisze na stronie. Niestety następna korespondencja jest już w dwóch językach, do wyboru, angielski lub francuski jest na pewno, akurat dla mnie to nie był problem.
Bardzo ważne, trzeba spełnić wszystkie warunki, przejść przez wszystkie instancje w kraju, nie wymagają pomocy RPO, ale tak naprawdę to oni podejmują decyzję.

Ostatnia edycja:
Powrót